Simptomi i liječenje osteohondroze lumbalne kičme

Kičma se sastoji od 5 dijelova, u svakom od kojih se može dogoditi degenerativni proces, na primjer, osteohondroza. Ovo je bolest kičmenog stuba, praćena promjenom intervertebralnog diska. Nakon nekog vremena, intervertebralni zglobovi, tijela susjednih kralješaka i ligamentni aparat počinju biti uključeni u ovaj proces.

Osteohondroza lumbalnog regiona javlja se najčešće, jer upravo ovaj odjel doživljava maksimalan stres. Takva bolest čini osobu onesposobljenom, a može dovesti i do invaliditeta.

Kako se razvija patologija?

Struktura svih kralješaka, osim pet kokcigealnih i prva dva cervikalna, praktički je ista: tijelo i luk koji su međusobno povezani lučnim koštanim gredama. Između njih nastaje rupa koja se naziva kičmenjak. Preklapajući se, ove rupe čine kičmeni ili kičmeni kanal koji sadrži kičmenu moždinu.

zdrav disk i oštećeni disk sa lumbalnom osteohondrozo

Procesi kralježaka, koji se protežu od luka u različitim smjerovima, međusobno čine različite sjedeće zglobove. U rupama koje nastaju između onih koje idu gore ili dolje, kao i sa strane, nalaze se žile i kičmeni živci.

Ako se pojavi osteohondroza, početne promjene utječu na intervertebralni disk. Kod osobe nakon 30 godina na takvom disku dolazi do pogoršanja razmjene vode, što kao rezultat toga počinje da se razvija degenerativni proces, zbog čega njegov glavni vlaknasti dio postaje lomljiv i tanak. Nukleus pulposus, koji je želeu sličan centru intervertebralnog diska, počinje širiti svoje granice praveći "pomak" prema kičmenom kanalu.

To doprinosi kompresiji kičmene moždine ili živaca koji se iz nje granaju, javlja se edem. Kao rezultat toga, javlja se bol i oslabljena je funkcija organa kojima su naredbe dolazile iz ovih područja.

Budući da se struktura intervertebralnog diska podvrgava promjenama, dijelovi koji se nalaze iznad njega počinju vršiti pojačani pritisak na supstancu kralješka. Ovaj pritisak pospješuje ubrzanu diobu koštanih ćelija, što dovodi do stvaranja osteofita. Međutim, intervertebralni disk, koji je hrskavica, ne može se obnoviti, a disfunkcija organa od kompresije osteofitima se još više povećava.

Uzroci nastanka

Postoji nekoliko razloga koji dovode do pojave osteohondroze lumbalne kičme. Oni uključuju sljedeće faktore:

 • Značajna fizička aktivnost. Ako je profesionalna aktivnost osobe direktno povezana sa kretanjem teških predmeta, ona automatski pada u zonu rizika.
 • Prekomjerna težina. Gojaznost naglašava kičmu i zglobove.
 • Neaktivan način života. Ako se osoba ne bavi sportom, malo se kreće ili čak ne radi lagane vježbe, tada će nakon nekog vremena imati problema sa kičmom.
 • Držanje. Ako osoba ima pogrešan talog, a osim toga, vodi sjedilački način života, tada dolazi do pogrešne raspodjele tereta na kičmi, zbog čega je lumbalni dio izložen povećanom stresu i on počinje patiti.
 • Ozljeda kičme. Čak i ako se zadobi manja ozljeda, osteohondroza lumbalne kičme može se javiti nakon nekog vremena. Profesionalni sportisti su obično u opasnosti.
 • Dodatni faktori. Sledeći razlozi doprinose razvoju bolesti - nezdrava prehrana, česti stres, metabolički poremećaji, nepoštivanje dnevnog režima.
 • Karakteristike strukture diskova. Budući da diskovi imaju poroznu, labavu strukturu, mnogo su osjetljiviji na razne deformacije.

Ova bolest pogađa ne samo starije, već i mlade ljude. Medicinska statistika ukazuje na to da se vrlo često znakovi osteohondroze lumbalne kičme dijagnosticiraju kod mladih ljudi mlađih od 30 godina. Bolest pogađa i muškarce i žene.

Simptomi bolesti

Glavni simptom lumbalne osteohondroze je bol. U početku se javlja kod pretjeranog fizičkog napora i nestaje u mirovanju. Nakon nekog vremena počinje gnjaviti čak i uz dugotrajno hodanje. Bol je stalan, bolan i ponekad puca. Može ga dati zadnjici, unutrašnjosti bedara, nozi.

Čim se udaljenost između kralješaka počne smanjivati i dogodi se uništavanje intervertebralnog diska, u lumbalnoj regiji pojavljuju se sljedeći simptomi - osjećaj vrućine ili hladnoće. Pojačava se sindrom bola u nozi ili leđima, pojavljuju se "guske". Progresijom bolesti kralježnica se okreće oko svoje ose formirajući skoliozu i lordozu, a jezgro pulposus istiskuje se u stranu. U tom se slučaju simptomi osteohondroze očituju u obliku kompresije krvnih žila i korijena kičmenih živaca.

hernija diska kičme s lumbalnom osteohondrozo

Simptomi lumbalne osteohondroze manifestiraju se na različite načine i ovise o tome koji je živčani korijen stisnut između kralješaka. Što se degenerativni proces dešava niže, to će se područje nalaziti bliže stopalima u kojima se bilježe sljedeća patološka stanja:

 • smanjeni tetivni refleksi;
 • smanjenje bola i osjetljivosti tkiva na vibracije;
 • trnci, guske.

Uključivanje u snopove živčanih korijena, koji su nastavak kičmene moždine, manifestuje se sljedećim simptomima:

 • nepodnošljivi bolovi u leđima;
 • gubitak osjetljivosti na unutrašnjoj strani bedra;
 • zatvor;
 • smanjen libido;
 • bol ili gubitak osjetljivosti na donjim ekstremitetima;
 • zadržavanje ili urinarna inkontinencija;
 • kršenje menstrualnog ciklusa kod žena.

Posljednju fazu lumbalne osteohondroze prate stalni bolovi. Mogu se primijetiti simptomi kao što su paraliza donjih ekstremiteta, atrofija mišića nogu. Postoji kršenje seksualne funkcije, kao i zadržavanje ili inkontinencija izmeta i urina.

Moguće komplikacije

Bolest poput osteohondroze lumbalne kičme može prouzročiti sljedeće komplikacije:

 • intervertebralna kila;
 • potpuna opstrukcija kičmenog kanala;
 • paraliza donjih ekstremiteta;
 • kompresija kičmene moždine;
 • impotencija;
 • bubrežna kolika.

Dijagnostika

Kada se pojave prvi simptomi lumbalne osteohondroze, najbolje je što prije se obratiti liječniku. Prema opisu pritužbi pacijenta, vertebrolog ili neurolog može postaviti preliminarnu dijagnozu. Pored toga, tijekom pregleda liječnik može otkriti sljedeće karakteristične znakove bolesti:

MRI kao način dijagnoze lumbalne osteohondroze
 • bolnost pri pritisku određenih tačaka;
 • asimetrija zadnjice;
 • hipo- i hiperlordoza, skolioza;
 • zakrivljenost Michaelisovog romba.

Sljedeće studije pomažu u postavljanju konačne dijagnoze, kao i u određivanju stepena progresije bolesti i mogućih komplikacija:

 • računarska tomografija lumbalne kičme;
 • Rentgenski pregled;
 • Snimanje magnetnom rezonancom.

Metode liječenja

Liječenje bolesti poput osteohondroze lumbalne kičme provodi se na sveobuhvatan način i uključuje konzervativnu i hiruršku tehniku.

Liječenje lijekovima

U početnoj fazi razvoja bolesti koriste se antivirusni lijekovi koji prvo moraju biti u obliku masti. Nakon nekog vremena, tretman se nastavlja tabletama za ublažavanje bolova. Upotreba takvih lijekova je zabranjena u slučajevima gastritisa ili peptične čirne bolesti.

Takođe, liječenje osteohondroze provodi se uz pomoć mišićnih relaksansa - lijekova koji pomažu opuštanju mišića, što omogućava kičmi da se poravna.

Tretman s hondoprotektorima provodi se kada još postoji hrskavični sloj između tijela kralješaka. Ovi lijekovi omogućavaju vam da vratite strukturu intervertebralnog diska, ali samo ako se uzimaju dugo - oko 6 mjeseci.

Liječenje lumbalne osteohondroze uključuje upotrebu vitamina B.

Masaža i manuelna terapija

Ove terapije su vrlo efikasne u opuštanju napetih mišića i ublažavanju bolova i grčeva. Zahvaljujući manuelnoj terapiji, kičmi se daje potreban položaj. Ali samo je stručnjak koji bi se trebao voditi rendgenskim i tomografskim slikama dužan provoditi takve postupke, a takav tretman trebao bi se provoditi u subakutnoj fazi bolesti.

Fizioterapijski tretman

fizioterapijski tretman lumbalne osteohondroze

Kod osteohondroze lumbalne kičme propisuje se sljedeći tretman:

 • UHF;
 • amplipulse;
 • magnetoterapija korištenjem polja visoke frekvencije.

Takvi postupci imaju analgetički, vazodilatacijski, stimulirajući učinak, a također poboljšavaju protok krvi u zahvaćenom području.

Ostali konzervativni tretmani

Liječenje lumbalne osteohondroze bit će neučinkovito bez određenih vježbi. Samo ih liječnik treba odabrati, uzimajući u obzir posebnosti toka bolesti. Također su propisane dodatne metode liječenja: akupunktura, miostimulacija, hirudoterapija, kičmena vuča. Dobar rezultat daje liječenje u sanatoriju, gdje se pacijenti podvrgavaju čitavom nizu postupaka kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Trajanje konzervativne terapije je 2-3 mjeseca. Ako nakon tretmana nije došlo do poboljšanja ili je, obratno, bolest počela napredovati, tada liječnik obično preporučuje hirurško liječenje.

Hirurgija

Operacija je obično naznačena u slučajevima kada postoji komplikacija bolesti u obliku kile. Najčešćom operacijom u ovom slučaju smatra se disketomija koja se sastoji u uklanjanju oštećenog diska.

Najpopularnije metode hirurškog liječenja su endoskopija i mikrohirurgija. Njihova prednost leži u činjenici da, za razliku od klasičnih metoda, nisu toliko traumatične za pacijenta, potpuno su bez krvi i imaju mali rizik od komplikacija. Pri izvođenju takvih operacija mišići i ligamenti se ne oštećuju, jer se odvajaju pomoću posebnih dilatatora malog promjera, koji izgledaju poput cijevi. Operacija traje oko jedan sat.

Prevencija

Da bi se izbjegla takva bolest kao što je osteohondroza lumbalne kičme, moraju se poštovati sljedeća pravila:

 • nepoželjno je dugo biti u sjedećem položaju;
 • sa opterećenjima na kičmi, treba nositi steznik;
 • za vrijeme odmora najbolje je ležati na leđima;
 • potrebno je napustiti loše navike.

Tako smo ispitali simptome i liječenje osteohondroze lumbalne kičme. Ovo je prilično opasna bolest koja u zanemarenom stanju osobu čini invalidom. Stoga se, kada se pojave prvi simptomi bolesti, preporučuje konzultacija s liječnikom.