Klasifikacija, stadijumi i stepeni osteohondroze

bol u leđima s osteohondrozo

Osteohondroza bez liječenja ne uzrokuje samo stalne bolove u leđima ili vratu, osjećaj nepotpune inspiracije ili poremećaj rada srca. Opasno je stiskanjem korijena živaca, što može uzrokovati paralizu, oštećenje osjetljivosti, erektilnu funkciju, te fekalnu i urinarnu inkontinenciju. Razvijajući se u vratnoj kralježnici, osteohondroza dovodi do pogoršanja opskrbe mozga krvlju, što uzrokuje glavobolje, vrtoglavicu, a mentalna aktivnost se progresivno pogoršava. Osim toga, promjene koje se javljaju u jednom segmentu kralježnice ubrzo se šire i na druge segmente, a potom i na cijeli kičmeni stub.

U članku ćemo razmotriti vrste i klasifikaciju (stupnjevi, faze) osteohondroze. Ovo će pomoći osobi sa sličnom dijagnozom da bolje razumije svoju trenutnu situaciju s razvojem ove bolesti i moguće liječenje.

Vrste i klasifikacije bolesti

Osteohondroza je kršenje ishrane, uklanjanje mrtvih ćelija i njihovih metaboličkih proizvoda (tzv. "šljake") u disku (poseban sloj koji apsorbuje udarce) između pršljenova, kao i u delovima tela pršljenova. uz njega odozdo i odozgo.

Šta je osteohondroza?

zdrava kičma i osteohondroza

Kod odraslih se dijagnoza "osteohondroza" razumije samo kao razvoj distrofičnih (povezanih s pothranjenošću) procesa u hrskavici kralježnice. Ako se kod odraslih u jednom od zglobova (na primjer, u zglobu koljena) jave procesi slični osteohondrozi (stanjivanje hrskavičnog tkiva koje oblaže jednu i drugu kosti zgloba, naknadne promjene u samim kostima), to je naziva se deformirajući osteoartritis.

U adolescenciji (od 11 do 18 godina) pojam "osteohondroza" se primjenjuje ne samo na kralježnicu. Ovaj proces se naziva juvenilna (mladalačka) osteohondroza. Kada se razvije u kičmi, naziva se Scheuermannova bolest. Ali može imati i druge lokalizacije (za više detalja pogledajte odgovarajući odjeljak).

Klasifikacija osteohondroze uzima u obzir:

 • u kojem odjelu se razvila pothranjenost (klasifikacija prema lokalizaciji);
 • koliko je ozbiljno zahvaćen intervertebralni disk (klasifikacija osteohondroze po periodima);
 • da li je sada akutna upala ili jenjava (domaća klasifikacija grupiranja po fazama).

Odrasli također imaju zasebnu vrstu osteohondroze. Ovo je Kienböckova bolest kod odraslih (osteohondroza lunaste kosti, koja se nalazi među kostima ručnog zgloba).

Dijagnoza također može ukazivati na to da je osteohondroza posttraumatska. To znači da je početak kršenja strukture intervertebralnog diska, hijalinskih ploča koje se nalaze između tijela kralješka i diska, kao i samih tijela kralježaka, uzrokovan traumom. Ozljeda može biti trenutna i teška (na primjer, sa jakim udarcem u kralježnicu), ali se posttraumatska osteohondroza može razviti i kao posljedica trajne ozljede ne baš velike snage (na primjer, stalni nagibi s težinom u utovarivačima ili sportisti koji izvode nagibe, dižući uteg bez nadzora iskusnog trenera).

Osteokondritis kičmenog stuba

Osteohondroza kralježnice dijeli se na nekoliko vrsta. Ovo je:

 1. Osteohondroza cervikalne regije.
 2. Osteohondroza torakalne regije.
 3. Lumbalna osteohondroza.
 4. Osteohondroza sakralne regije.
rachiocampsis

Najčešće se lumbalna i sakralna osteohondroza smatraju jednom bolešću - osteohondrozom lumbosakralne kralježnice. To je zbog strukturnih karakteristika ovih dijelova leđa (ovo ćemo razmotriti u relevantnim odjeljcima).

U nekim slučajevima može se razviti osteohondroza trtice kada je zahvaćena zglobna hrskavica između sakruma (kod odraslih ima 5 spojenih pršljenova) i trtice (sastoji se od 3-5 pršljenova). Ova bolest je najčešća kod žena nakon spontanog porođaja (naročito kada majka ima usku karlicu ili je težina fetusa veća od 4 kg), ali se može razviti kod povreda, operacija i malformacija ove kičme. Zbog strukturnih karakteristika sakrokokcigealnog zgloba (odsustvo nukleus pulposusa u njemu - središnje područje koje apsorbira udarce koje postoji između pršljenova vratnog, torakalnog i lumbalnog dijela), ispravnije je nazvati oštećenje zglobne hrskavice u to je artroza sakrokokcigealnog zgloba nego osteohondroza.

Osteohondroza se također može razviti u više od jednog dijela kičme. Kada se takav proces razvije u više od dva, naziva se rasprostranjenim.

Simptomi svake vrste bolesti detaljno su razmotreni u članku "Simptomi i znaci osteohondroze".

Još malo o terminologiji. Naučnici (4) smatraju da je izraz "intervertebralna osteohondroza" neprihvatljiv. Prvo, kao rezultat ovog procesa, zahvaćena su i tijela pršljenova (ovo je prikazano u prefiksu "osteo-"), i zglobna hrskavica - završne ploče tijela kralježaka ("-hondroza"). Odnosno, ne pate samo intervertebralni diskovi, već i strukture koje ih okružuju. Stoga će biti ispravno reći "osteohondroza kičme", a ne na bilo koji drugi način.

Osteohondroza vratne kičme

Cervikalna regija se razlikuje po sljedećim karakteristikama:

bol u vratu zbog osteohondroze
 • ovo je jedini deo kičme gde intervertebralni disk nije svuda između pršljenova: nema ga između 1. pršljena i potiljka, kao i između 1. i 2. vratnog pršljena;
 • bočni dijelovi donjih kralježaka prekrivaju gornje kralješke sa strana: ispada da potonji kao da sjede u "sedlu";
 • ivice tijela vratnih pršljenova su izdužene i pomalo liče na udicu usmjerenu prema gore, zbog čega se nazivaju "kukastim". Takva "kuka" i dio gornjeg kralješka nisu samo u kontaktu: između njih postoji isti zglob kao u udovima: odozgo su zglobne površine prekrivene zglobnom hrskavicom, a zglobna kapsula obavija zglob. Ovi zglobovi vam omogućuju izvođenje dodatnih, svojstvenih samo ovom odjelu pokreta - nagib i rotaciju. Ali oni "nose" dodatne probleme - kod njih se može razviti artroza (stanjivanje zglobne hrskavice). I tu nastaju osteofiti. Ovo je opasno: nervna vlakna ili krvne žile koje prolaze kroz ove odjele mogu biti stisnute osteofitima.

S razvojem osteohondroze u cervikalnoj regiji, kada intervertebralni diskovi postanu tanji, a sami pršljenovi izgledaju opušteni, poremećena je prehrana i spoj između "kuke" donjeg kralješka i tijela gornjeg kralješka. U ovom slučaju artroza ovog zgloba postaje komplikacija osteohondroze.

U segmentu vratnog kralješka moguće su sve vrste pokreta:

 • ekstenzija i fleksija;
 • bočne krivine;
 • skretanja,

dok je obim ovih pokreta prilično velik. Ovo predstavlja opasnost u smislu razvoja osteohondroze, koja je karakteristična samo za cervikalni region.

Najveća pokretljivost uočena je u zglobu između 4. i 5. , kao i 5. i 6. vratnog pršljena (10, 11). Osteohondroza ne zahvata zglobne površine između 1. pršljena i potiljka, kao ni zglobnu hrskavicu između 1. i 2. pršljena.

Najvažnije strukture u cervikalnoj regiji su:

za šta je odgovorna kičma
 • na bočnim površinama svih vratnih kralježaka, u njihovim poprečnim nastavcima, postoje otvori za prolazak vertebralne arterije koja nosi krv u mozak;
 • unutar prvog vratnog pršljena (jako se razlikuje od "običnih" vratnih pršljenova) nalazi se prijelaz moždanog stabla u kičmenu moždinu;
 • ispod 1 vratnog pršljena, prvi vratni koreni kičmenih nerava počinju da izlaze iz kičmene moždine. Dalje, između dva pršljena (gornjeg i donjeg) izlazi jedan par kičmenih nerava (između 1 i 2 pršljena, 1 par nerava izlazi, između 2 i 3 - drugi, i tako dalje). Prve tri od njih idu na vrat i njegove organe (tiroidna žlijezda, ždrijelo, grkljan, dušnik), dijelom na oči i uši. Četvrti par kičmenih živaca ide do glavnog respiratornog mišića – dijafragme, od petog do sedmog para inerviraju (daju nervne signale) rukama.

Kod osteohondroze i njene sljedeće faze - hernije diska, bilo koja od ovih struktura može biti oštećena. Ovo su veoma opasna po život stanja. Ali najčešće se osteohondroza razvija u donjim cervikalnim regijama, zadirevši ili 5, ili 6, ili 7 korijena kičmenog živca, zbog čega je poremećena osjetljivost (taktilna, temperatura, vibracija) i pokretljivost jedne ruke i javlja se bol. u njemu (s onom stranom na kojoj se suzio intervertebralni foramen).

Osteohondroza torakalne regije

torakalna osteohondroza

Ovaj oblik osteohondroze je prilično rijedak. To je zbog male pokretljivosti u torakalnoj regiji.

Svaki od torakalnih pršljenova povezan je ne samo sa pršljenom (gornji i donji), već i sa rebrima (svaki pršljen je povezan sa parom rebara). To osigurava stabilnost torakalnog dijela i ograničava pokretljivost kičme.

Otvori kroz koje izlaze kičmeni nervi su manji nego u drugim odjelima. Već kanal u koji prolazi kičmena moždina. Stoga, njeno još veće sužavanje s rastom osteofita (koštanih „trnova" iz pršljenova) može razviti kršenje dotoka krvi kičmene moždine (spinalni udar).

U sklopu torakalnih korijena kičmenih živaca (ima ih 12, poput pršljenova) prolazi veliki broj nerava autonomnog nervnog sistema. Stoga, kada se nervna vlakna u torakalnoj regiji narušavaju, tada pored narušavanja funkcionisanja organa u koje idu:

 • iz korijena između posljednjeg vratnog i prvog torakalnog pršljena dio nervnih vlakana ide u oko (zenica, kružni mišići oka);
 • od prva dva segmenta - do ruku;
 • od drugog i preostalih deset - do organa grudnog koša (srce, pluća, velike žile), do organa trbušne šupljine (jetra, želudac) i retroperitonealnog prostora (pankreas, bubrezi) (1),

Pojaviće se i simptomi poremećaja autonomnog nervnog sistema: aritmije, anksioznost ili strah od srčanog zastoja, znojenje, osećaj vrućine (tzv. „valunge"), bledilo, ubrzano disanje.

Osim toga, četvrti segment kičmene moždine, koji se nalazi na nivou 2. torakalnog pršljena, kritično je područje opskrbe krvlju ovog organa. Sa smanjenjem promjera kičmenog kanala, spinalni udar (odumiranje dijela kičmene moždine) će se ovdje razviti brže nego kod povrede kičmene moždine na drugim mjestima.

Osteohondroza se rijetko razvija u disku između 1 i 2, kao i između 2 i 3 pršljena. Češće se javlja u predelu 6-7 torakalnih pršljenova, gde postoji maksimalna zakrivljenost kičme unazad (kifoza).

Osteohondroza lumbalne kičme

lumbalna osteohondroza

Osteohondroza lumbalne kralježnice javlja se u otprilike 50% slučajeva. To je zbog velikog opterećenja ovog dijela kralježnice (mora izdržati težinu tijela), koje se još više povećava kod čučnjeva (mišićni rad plus promjena težišta tijela), dizanja utega, neki nepravilni pokreti (na primjer, kada igrate fudbal, kada morate uhvatiti loptu, izvođenje mišićnog rada, pomicanje težišta ne u centar, već na rub zgloba između dva pršljena).

Osim toga, lumbalni dio je vrlo pokretljiv i povezuje neaktivnu torakalnu kičmu i nepokretnu sakralnu.

Najčešće, lezija intervertebralnog diska, od koje počinje osteohondroza, odgovara jazu između 4. i 5. pršljena (ovdje se opaža vrh lumbalne lordoze - izbočenje kralježnice), rjeđe - između 5. lumbalnog i 1 sakralni pršljen. Ovi segmenti su najviše preopterećeni. Diskovi između 1. i 2. i 2. i 3. pršljena su rjeđe zahvaćeni jer imaju dobru pokretljivost.

Osteohondroza sakruma

osteohondroza sakruma

Izolirana osteohondroza sakralne regije rijetko se razvija. To je zbog činjenice da su kralješci ovdje spojeni, a cjelokupno opterećenje je prisiljeno da se odmah rasporedi na cijeli odjel. Osteohondroza u sakrumu nastaje kada je lumbalni dio stradao (zbog osteohondroze, ozljede ili druge bolesti), a sraslih pet pršljenova mora izdržati povećano opterećenje.

U nedostatku abnormalnosti kičme, sakrum bi trebao biti pod uglom od 30 stepeni u odnosu na vertikalnu os tijela kako bi se održala ravnoteža sa nagnutim karličnim kostima. Ali ako prvi sakralni kralježak strši naprijed malo više nego što je potrebno (zbog urođene anomalije ili ozljede), to će ograničiti prostor za korijene spinalnih živaca koji izlaze iz 1. sakralnog segmenta, kao i za žile. Ako se to kombinira sa sakralizacijom (rast posljednjeg lumbalnog pršljena do prvog sakralnog), tada će se suziti i mjesta za korijenje 2. sakralnog segmenta. Tada će se osteohondroza koja se ovdje razvila (posebno stražnji osteofiti) i njene komplikacije (intervertebralna kila) brzo osjetiti sindromom boli lokaliziranim u perineumu i unutarnjoj strani bedara.

Treba napomenuti da sakralizacija kralježnice ne nastaje odmah nakon rođenja. Spajanje posljednjeg lumbalnog pršljena sa sakrumom počinje u dobi od 13-14 godina, a završava se u dobi od 23-25. Postoje situacije kada prvi sakralni kralježak cijeli život ostaje nepovezan, obavljajući funkciju 6. lumbalnog. Takve anomalije ovdje stvaraju više preduvjeta za razvoj osteohondroze, a često se kombiniraju i sa nezatvaranjem (potpunim ili djelomičnim) sakralnog kanala - zakrivljene cijevi u kojoj sakralni živci izlaze iz kralježnice kroz sakralne otvore.

Osteohondroza vratne i torakalne kičme

Osteohondroza vratne i torakalne kralježnice nastaje kada osoba ne obraća pažnju na razvijeni distrofični proces u diskovima između donjih vratnih kralježaka. Kao rezultat toga, "krugovi na vodi" počinju da se odvajaju od takvog "kamena" - u proces počinje biti uključena donja (grudna) kičma.

Situacija kada su segmenti iz cervikalne i torakalne regije, koji su udaljeni jedan od drugog, podložni promjenama na disku i kralješcima koji ga okružuju, razvija se rjeđe.

Osteohondroza lumbalnog i sakralnog dijela

Cijeli sakrum i posljednji lumbalni kralježak osnova su cijele kralježnice - pružaju joj potporu i doživljavaju maksimalno opterećenje. Ako na njega padnu dodatna opterećenja, posebno ako se za to razviju genetski, hormonski preduvjeti ili osoba stalno doživljava nedostatak mikrovibracije, razvija se osteohondroza lumbosakralne regije (više o tome možete pronaći ovdje: "Uzroci osteohondroze").

Obično prvo stradaju diskovi između lumbalnih pršljenova, a zatim (prema mehanizmu opisanom u prethodnom odeljku) u proces je uključen sakrum. Također, lumbosakralna osteohondroza se često naziva stanjem kada zglob između posljednjeg lumbalnog pršljena i sakruma doživi distrofične promjene.

Rasprostranjena ili polisegmentalna

rasprostranjena ili polisegmentna osteohondroza

Bolest se razvija u 12% slučajeva osteohondroze. Ovo je najteža vrsta bolesti, kada se distrofični procesi javljaju u nekoliko segmenata (segment su dva pršljena, gornji i donji, koji okružuju zahvaćeni intervertebralni disk) kralježnice. Mogu biti zahvaćeni oba segmenta jednog odjela (npr. osteohondroza diska između 4. i 5. i 6-7. vratnog pršljena) i nepovezani segmenti različitih odjela. Na primjer, može se razviti osteohondroza diska između 4-5 vratnih pršljenova (C4-C5) i diska između 4 i 5 lumbalnog kralješka (L4-L5).

Budući da se kod polisegmentalne osteohondroze ne događa da se pogoršanje razvije u svim odjelima istovremeno. Najčešće se pogoršanje razvija u jednom odjelu, a zatim u drugom. To je dovelo do pojave takve "domaćinske" dijagnoze kao što je lutajuća osteohondroza. Službena medicina to ne priznaje i imenuje osobu koja je sebi postavila takvu "dijagnozu" dodatne studije kako bi razumjela uzrok njegovih simptoma.

Faze (periodi)

stadijuma osteohondroze

Moderna literatura opisuje osteohondrozu kralježnice kao kronični proces sklon recidivu. Razvijajući se u mladoj dobi (uglavnom kao posljedica ozljeda ili nepravilnih pokreta, dizanja utega), napreduje različitom brzinom, može se usporiti (nastaje remisija osteohondroze) ili se može nastaviti kontinuirano. Kod starijih osoba, naprotiv, uočava se spor tok bolesti.

Neurolozi razlikuju nekoliko faza (perioda) ovisno o tome kako se mijenjaju strukture intervertebralnog diska:

 1. I tačka.Ovdje dolazi do smanjenja količine vode u sastavu nucleus pulposus - centra intervertebralnog diska koji apsorbira udarce, a u njegovom fibroznom prstenu pojavljuju se pukotine. Pulposno jezgro je deformisano i pomereno unazad (prema zadnjem uzdužnom ligamentu, koji ide duž zadnje površine tela pršljenova). Takvo intradiskalno kretanje nucleus pulposus izaziva iritaciju prolaznih nerava (u cervikalnoj regiji - sinuvertebralno). To se manifestuje manjim bolovima u vratu ili odgovarajućem dijelu leđa, ukočenošću pokreta, zauzimanjem posebnog držanja u kojem dolazi do određenog ublažavanja bolova. Ako se osteohondroza razvije u lumbalnoj regiji, lumbalna lordoza se izglađuje.
 2. II periodkarakterizira stvaranje subluksacija, patološke pokretljivosti u zahvaćenom segmentu kralježnice. To je zbog činjenice da se tkivo diska nalik hrskavici (annulus fibrosus), koje leži oko nucleus pulposus, počinje postupno sušiti - visina diska se smanjuje. Tamo gdje je annulus fibrosus više slojevit, nucleus pulposus juri, pomažući da se dodatno ispuhuje (obično se to dešava u smjeru slabijeg stražnjeg uzdužnog ligamenta). Ovaj period osteohondroze manifestuje se bolom na nivou zahvaćenog segmenta, mišići iznad i ispod segmenta su stalno napeti, pokušavajući da drže pršljenove kako ne bi oštetili kičmenu moždinu.
 3. III periodkarakterizira potpuna ruptura fibroznog prstena, pa se nucleus pulposus u njemu pomiče i viri između pršljenova (formira se intervertebralna kila). Nucleus pulposus može čak i prolapsirati u lumen kičmenog kanala (sekvestracija diska). Hrskavice koje pokrivaju pršljenove postaju tanje zbog činjenice da se sloj između njih smanjuje. Simptomi stadijuma ovise o smjeru u kojem je intervertebralni disk pomaknut: ako se u smjeru otvora kroz koji izlazi kičmeni korijen, osjetit će se bolovi koji se šire duž nervnih vlakana (odnosno ako se razvije osteohondroza u donji cervikalni ili gornji torakalni segmenti, osjetit će se u ruci, a ako u lumbalnom - onda u nozi), pati osjetljivost inerviranih organa; ako u smjeru kičmenog kanala duž srednje linije bol u leđima postane konstantan, poremećena je pokretljivost i osjetljivost udova, pati funkcija unutrašnjih organa koji primaju inervaciju od zahvaćenog segmenta, ako nucleus pulposus prodire u pršljen koji se nalazi iznad ili ispod, bit će asimptomatski tok bolesti;
 4. IV period.Tkiva zahvaćenih intervertebralnih diskova zamjenjuju se ožiljnim tkivom, zbog čega je pokretljivost u ovom segmentu kralježnice ograničena ili izgubljena. U susjednim segmentima, kralješci su prisiljeni da se pomaknu, između njihovih procesa razvijaju se upala i artroza. Osteofiti se počinju pojavljivati iz kostiju - koštani izrasline. Uzdužni ligament može okoštati. Rubovi kralježaka deformirani osteofitima i okoštali ligamenti pored njih čine neku vrstu koštanih nosača. Ovo je spondilartroza.

Kada su mišići uključeni u proces, pokušavajući stabilizirati kralježnicu, u njima se javlja grč, stiskaju se lokalne žile. Zbog toga se razvija edem koji komprimira nervne korijene. Postoji bol. Ovo je -ljutoperiod bolesti. Ako započnete liječenje u ovom periodu - ograničite motoričku aktivnost u oštećenom dijelu, koristite lijekove protiv bolova (oni su i protuupalni), a zatimnapadosteohondroza nestaje za 5-7 dana. Subakutna ili2 periodbolesti.

Subakutni period traje otprilike 12-14 dana. Ako se u ovoj fazi ne ohladite, ne dižete utege, ne pravite nagle pokrete, osteohondroza ide u remisiju.

pogoršanje osteohondroze

PogoršanjeOsteohondroza se rijetko razvija „sama od sebe" ako se osoba brine o nadoknađivanju nedostatka mikrovibracija u tijelu (to se postiže uz pomoć visoke motoričke aktivnosti i/ili fonacijskih postupaka) i održavanju dovoljnog dotoka krvi u zahvaćeno područje.

Pogoršanje osteohondroze može uzrokovati:

 • hipotermija;
 • dizanje tegova;
 • jak stres;
 • nagli pokreti;
 • neprofesionalno izvedena masaža;
 • unos alkohola;
 • hladno;
 • oštra promjena topline i hladnoće (na primjer, ronjenje u hladnu vodu nakon kupke ili saune);
 • česte krivine;
 • dug boravak u savijenom položaju.

Stepen osteohondroze

U svom razvoju, osteohondroza prolazi kroz određene faze. Nazivaju se stepenima, a u zavisnosti od stepena, lekar planira lečenje.

Da bi razumjeli kako bolest utječe na rad, sposobnost samoposluživanja, adekvatnost osobe, domaći neurolozi razlikuju 5 stupnjeva osteohondroze:

Stepen

Jačina boli i drugih simptoma

Povreda radne sposobnosti i radne sposobnosti

1 stepen

Kod prvog stepena bol je neznatan, javlja se pri naporu, a nestaje u mirovanju. Mogu se otkriti samo bolne tačke.

Sačuvano pri obavljanju bilo kakvog posla

2 stepen

Bol nije jak, javlja se u mirovanju, pojačava se vježbanjem, ali ako zauzmete udoban položaj ili prestanete s opterećenjem, bol nestaje. U drugom stupnju primjetna je promjena konfiguracije kralježnice, osjećaju se napeti mišići. Ograničena pokretljivost kičme

Ako je riječ o radniku nefizičkog ili laganog fizičkog rada, radna sposobnost je očuvana. Ako osoba naporno radi, radna sposobnost je ograničena. Osoba je prisiljena na pauzu na poslu, pokušava izbjeći fizički napor

3 stepen

Bol je izraženija, pojačava se pri naporu. Otkrivaju se neurološki simptomi koji narušavaju radnu sposobnost.

Violated. Samo radnici znanja mogu nastaviti da rade. Sposobnost obavljanja kućnih poslova je smanjena, ali je očuvana briga o sebi i sposobnost samostalnog kretanja

4 stepen

Osim jakih bolova, javljaju se i neurološki simptomi: vrtoglavica, poremećena osjetljivost

Izgubljen za bilo kakav posao. Može se kretati unutar prostorija, samo oslanjajući se na štake. Pokušava da se kreće samo kada je to neophodno da zadovolji fiziološke potrebe.

5 stepeni

Bol i drugi simptomi su izraženi u mirovanju. Osoba je prisiljena ostati u krevetu.

Izgubljen za bilo kakav posao. Osoba treba njegu.

Osteohondroza kičmenog stuba, u kom god odjelu se formirala i u kom stepenu je dostigla, potrebno je identifikovati i propisati adekvatno pravovremeno liječenje. Istovremeno, liječenje treba biti sveobuhvatno i uključivati ne samo uzimanje lijekova za ublažavanje simptoma, već i druge (glavne) metode liječenja usmjerene na uklanjanje uzroka bolesti.