Glavni uzroci, simptomi i metode liječenja cervikalne osteohondroze

Bolesti kičme su jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti. Često se pokažu nedovoljno da bi ih otkrili na vrijeme. Jedna od takvih neugodnih i prilično opasnih bolesti kralježnice za ljude je osteohondroza vrata. Cervikalna osteohondroza je bolest u kojoj se meki dijelovi vrata otvrdnu i lome, štipaju krvne žile i blokiraju protok krvi. Ako pokrenete situaciju i ne preduzmete nikakve mjere za njeno liječenje, moguće su komplikacije: značajna bol pri najmanjem pokretu i, na kraju, invaliditet.

osteohondroza vratne kičme

Koji su glavni uzroci cervikalne osteohondroze?

Glavni faktori koji izazivaju razvoj cervikalne osteohondroze su:

 • Nedovoljna fizička aktivnost i sjedilački način života. Ovaj faktor je dugo bio pošast 21. veka. U okruženju u kojem je rad u kancelariji najrašireniji, gdje je potrebno provesti više od jednog sata u sjedećem položaju, čovjeku mišići praktično atrofiraju. Ako ih ne tonirate, radeći fizičke vježbe, postoji veliki rizik od obolijevanja kralježnice, posebno cervikalne osteohondroze.
 • Starost. U starijoj dobi i mišići gube tonus, tkiva postaju manje elastična i očvrsnu. Sve to dovodi do razvoja cervikalne osteohondroze.
 • Urođeni i stečeni poremećaji u strukturi kralježnice. Kongenitalni deformiteti uključuju stvaranje koštanog izraslina oko glavne arterije koja prolazi kroz kičmeni kanal i kršenje strukture lubanje na mjestu malog mozga. Stečene promjene uključuju različite vrste zakrivljenosti kralježnice.
 • Povrede glave i vrata. To uključuje potres mozga, kontuziju glave, frakture pršljenova 1 do 7.
 • Neravnomjerno opterećenje kičme uzrokovano nošenjem teških predmeta u jednoj ruci bez opterećenja druge, nošenjem teške torbe na jednom ramenu, korištenjem previše mekih jastuka, zbog čega vrat nije fiksiran tokom spavanja i nalazi se u savijenom položaju.
 • Nasljednost također može dovesti do razvoja cervikalne osteohondroze.
 • Pored nedostatka fizičke aktivnosti, prečesto vježbanje može dovesti do razvoja bolesti.
 • Pored svih ovih faktora, hipotermija vrata u hladnim godišnjim dobima i prisutnost viška težine igraju važnu ulogu u razvoju cervikalne osteohondroze.

Kako se manifestira cervikalna osteohondroza?

Osteohondroza vrata donekle se razlikuje od osteohondroze drugih dijelova ljudskog tijela. Karakteristični simptomi ove bolesti su:

 • Bol u vratu. Stvrdnuta tkiva i hrskavica na vratu počinju se trljati jedno o drugo, štipajući nervne procese i krvne sudove, zbog čega nastaju grčevi i bol. Često, osim u vratu, bol zrači i u potiljak i ramena. U pojedinačnim slučajevima mogu boljeti noge i ruke, zbog čega je često prilično teško identificirati pravi uzrok boli.
 • Okretanje glave u različitim smjerovima je vrlo teško, tokom pokreta grči vrat. To se opet događa zbog stezanja krvnih žila i ozljeda zglobova i hrskavice.
 • Ruke slabe, mišići gube tonus, a moguć je deformitet šake. To je zbog oštećenja motornih neurona.
 • Letargija, apatija, tromost, poremećena koordinacija pokreta, glavobolja i mučnina. Cervikalna osteohondroza dovodi do pomaka pršljenova, koji sužavaju arteriju koja prolazi duž kičmenog kanala. Kao rezultat toga, poremećen je protok krvi, mozak (posebno mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta) ne prima potreban kisik i hranjive tvari i sve lošije funkcionira.
 • Moguće je oštećenje vida, opada vidna oštrina. Također, pokretljivost jezika i njegova osjetljivost mogu biti poremećeni, osjeti se okusi prigušeni.

Neophodne mjere za liječenje cervikalne osteohondroze

Metode liječenja cervikalne osteohondroze razlikuju se po stupnju bolesti. Bolest u fazi egzacerbacije podliježe liječenju lijekovima, lakši oblici se liječe uz pomoć fizikalne terapije, masaže i fizioterapije, tradicionalne medicine.

Fizioterapijske vježbe su dizajnirane za istezanje vratne kralježnice s osteohondrozo u remisiji. Kod pogoršanog oblika bolesti, ova vrsta liječenja je strogo zabranjena. Fizioterapija je osmišljena za ublažavanje boli, smanjenje upale i mogućeg edema. Masažu izvode samo iskusni stručnjaci, ne zahvaćaju najbolnija područja. Ova procedura se izvodi i kada je bolest u remisiji. Postoji efekat na zdrave dijelove vrata kako bi se povećao njihov tonus.

Liječenje lijekovima usmjereno je na ublažavanje sindroma boli i otklanjanje njegovog uzroka u akutnom stadiju toka bolesti, otklanjanje upale i otklanjanje otoka te opuštanje mišića vrata. Mogu se ubrizgavati intravenozno ili u obliku tableta i masti.

Tradicionalna medicina se koristi za sprečavanje ponovnog pojavljivanja bolesti. Oni povećavaju tonus mišića, zbog čega se vrat počinje bolje kretati, a sindrom boli se ublažava. Međutim, kako biste izbjegli neugodne posljedice takvog liječenja, na primjer, alergijsku reakciju, bolje je konzultirati se s iskusnim stručnjakom.