Bol u donjem dijelu leđa: uzroci i liječenje

Osnova za pojavu bolova u leđima je odgovor ljudskog tijela na nadražene živčane korijene, koji se nalaze u području između 12. rebra i trtice. Često su uzrok bolova u leđima degenerativno-distrofične promjene u lumbalnoj kralježnici uzrokovane bolestima poput osteohondroze ili spondiloartroze.

Uzroci bolova u leđima

Najčešće bol u lumbalnoj kralježnici izazivaju njezine promjene. Takve promjene treba shvatiti vrlo ozbiljno, ne nadajući se da će "proći same od sebe". Najčešće promjene u ovom dijelu kičmenog stuba su:

 • Osteohondroza;
 • Protruzija intervertebralnih diskova;
 • Hernija diska;
 • Spondiloartroza.

Karakteristična značajka bolova u leđima je povećanje simptoma boli s povećanjem raspona pokreta u donjem dijelu leđa.

Drugi, jednako ozbiljni uzroci bolova u leđima uključuju:

 • Prijelomi kralježaka;
 • Tumorske metastaze i sami tumori;
 • Zarazne i neinfektivne lezije kralježnice;
 • Zračenje boli (širenje bolnog vala) uzrokovano ginekološkim ili urološkim bolestima.

Znaš li to?. .

Prema statistikama, do 90% bolova u leđima uzrokovano je disfunkcijama mišićno-fascijalnih formacija lumbalne kralježnice. A samo 10% od ukupnog broja slučajeva bolova u donjem dijelu leđa povezano je s poremećajima povezanim s koštanim strukturama (vertebralni poremećaji).

bolovi u leđima u lumbalnoj regiji

Nauka je dokazala da su vrlo često uzroci osteohondroze i spondiloartroze na ovom odjelu pomicanje kralježaka (koji se, inače, prilično lako ispravljaju).

Inače, pomicanje kralježaka u ovom dijelu kičmenog stuba često je uzrok bolova u donjem dijelu leđa kod djece i adolescenata.

Blokiranje intervertebralnih zglobova (blok) uzrokuje mišićno-tonične reakcije koje se ponavljaju prema shemi bol-napetost-bol.

Govoreći o uzrocima bolova u donjem dijelu leđa, želio bih čitatelju reći o praksi koja je uvedena u terapiju bolova u donjem dijelu leđa 80 -ih godina prošlog stoljeća. Tada se uzrok upale korijena živaca vidio u infektivnoj prirodi i neuspješno pokušavao liječiti bolove u leđima antibiotskom terapijom.

Kako su godine prolazile, nove dijagnostičke tehnike, poput MRI lumbalne kralježnice, pokazale su da prava upala nije uvijek uzrok lumbalne boli.

Klasifikacija bolova u leđima

Traumatolozi, kirurzi, vertebrolozi, kiropraktičari, uobičajeno je razlikovati nekoliko vrsta-vrsta bolova u leđima:

 • Lumboishalgia. Karakteristična karakteristika ove boli je njeno "davanje" nozi. Ovo je jedan od najozbiljnijih simptoma koji može ukazivati na prisutnost intervertebralne kile;
 • Lumbodynia. Karakteriše ga bolan karakter, često ima hronični tok. Često je to "nagrada" za produženi stres na kičmi tokom sjedilačkog rada;
 • Lumbago. Ovo je oštar lumbago. Obično je to odgovor tijela na preopterećenje i hipotermiju.

Faktori rizika

Među faktorima rizika za pojavu simptoma boli u lumbalnoj regiji, imperativ je spomenuti i istaknuti:

 • Dugotrajna hipotermija, prenaprezanje i boravak u jednom položaju lumbalne kralježnice;
 • Slab aparat mišića i tetiva u donjem dijelu leđa;
 • Pušenje, alkohol i prekomjerna težina, što stvara dodatni stres na kičmenom stubu;
 • Razne zakrivljenosti kralježnice koje se ne mogu ispraviti;
 • Hronični nedostatak vitamina i minerala;
 • Neadekvatna ishrana.

Dijagnostika bolova u donjem dijelu leđa

Prije bilo kakvog liječenja bolova u donjem dijelu leđa potrebno je provesti kvalitetnu dijagnozu. Važno je napomenuti da popratne bolesti mogu biti uzroci boli. Stoga treba isključiti urološke, ginekološke bubrežne patologije.

Često je dijagnosticiranje bolova u donjem dijelu leđa jednostavno. U nekim slučajevima dovoljan je liječnički pregled i anamneza. U teškim slučajevima može biti potrebno provesti dodatne dijagnostičke mjere u obliku MRI-a ili računalne tomografije, rendgenskog snimanja lumbalne kralježnice.

Predviđanja

Bol u donjem dijelu leđa prilično je čest problem, pa ipak ne biste trebali biti nemarni zbog toga. Ne mučite se bolovima i ne dopustite da vas iscrpe. Ako ne nestanu 2-3 dana, trebate se odmah obratiti stručnjaku da ih zaustavi.

Šta je cupping? Cupping - Prestanak bolesti ili patološkog procesa.

Glavne projekcije razlikuju se ovisno o dobi u kojoj su se bolovi pojavili i njihovim uzrocima. Najnepovoljnija prognoza je ako se bol pojavi u ranoj dobi. Predviđa se rano (do 20-22 godine) formiranje izbočine s nastankom intervertebralnih kila do 30-35. Nadalje, ako se problemi ne liječe, tok kila može biti pogoršan difuznim neurološkim simptomima, vaskularnim bolestima i autonomnim disfunkcijama. Povoljnija prognoza može se dati s nastankom boli u dobi od 50 ili više godina, s njenom jasnom lokalizacijom u lumbalnoj kralježnici i lakim ublažavanjem. U većini slučajeva takav se simptom boli temelji na degenerativno-distrofičnim promjenama i prognoza je povoljna.

Liječenje bolova u donjem dijelu leđa

Stanje u kojem se svakako morate obratiti ljekaru:

 • Nedavna povreda donjeg dijela leđa;
 • Povećana bol noću;
 • Utegnuta onkološka istorija;
 • Nedavno prenesene zarazne bolesti;
 • Boba prati urinarna i / ili fekalna inkontinencija;
 • Prvi napad križobolje u mom životu, koji je visokog intenziteta;
 • Dosljedno visok val boli u donjem dijelu leđa, koji se ne ispravlja pri promjeni držanja ili pri kretanju
 • Neurološki deficit, promjene svijesti do gubitka.

Prilikom liječenja bolova u donjem dijelu leđa potrebno je riješiti uzrok. Često su to lezije kralježaka i mišićno-ligamentnog aparata.

Među terapijskim mjerama koje se obično koriste za simptome boli u lumbalnoj regiji treba spomenuti:

 • Uklanjanje subluksacije kralježaka;
 • Mjere imobilizacije;
 • Mjere za anesteziju i uklanjanje upalnog procesa;
 • Formiranje optimalnog statusa mišićno-ligamentnog aparata i ispravnog fiziološkog motoričkog stereotipa kod pacijenta.

Među mjerama izloženosti lijeku treba razlikovati injekcije ili supozitorije s diklofenakom (za akutnu bol visokog intenziteta). Ali zapamtite da lijek propisuje samo liječnik, nakon potpune procjene vašeg stanja, indikacija i kontraindikacija.

Glavni mitovi o bolovima u donjem dijelu leđa

Mit 1. "Ako se pojavi bol u donjem dijelu leđa, treba je liječiti dok ležite u krevetu. "

Imobilizacija će samo pogoršati situaciju, usporiti metabolizam tvari u tkivima, povećati upalne procese. Ali to ne znači da se s bolovima u leđima morate aktivno baviti sportom. Pacijent mora promatrati način kretanja koji je optimalan za njegovo stanje.

Mit 2. "Pojava bolova u leđima ukazuje na potrebu za kirurškim liječenjem. "

Mit na nivou gluposti. U početnoj fazi bilo koje bolesti koja dovodi do bolova u lumbalnoj regiji, operacija nije indicirana za veliku većinu pacijenata. Terapiju boli treba započeti konzervativnim metodama utjecaja na nju. Suvremena medicina ima mnogo metoda i metoda konzervativnog liječenja čak i tako teške lezije kao što je intervertebralna kila.

Mit 3: "Bol u leđima se može liječiti bez dijagnoze"

Još jedna duboka zabluda. Pravilno provedena dijagnostika često može „otvoriti oči" i liječniku i pacijentu i pomoći im da se brže i efikasnije nose s uzrokom boli.

Mit 4. "Bol u donjem dijelu leđa može se liječiti" čudotvornim masažerima ", korzetima, madracima"

Naravno, određeno olakšanje može se postići ako se koriste masažeri (ne u akutnom obliku), neke metode fiksiranja i dobar krevet. Ali neće ukloniti uzrok boli.

Mit 5. „Bolove u donjem dijelu leđa ne treba liječiti u načelu. Svi ih imaju i ja nisam izuzetak. "

Zabluda koja je potpuno nepovezana sa stvarnim tokom stvari. Prema statistikama, bolovi u donjem dijelu leđa javljaju se ne više od trećine svjetske populacije. Naizgled veliki broj ljudi koji pate od toga posljedica je kroničnog tijeka bolesti lumbalne kralježnice, koje se često ne liječe.