Cervikalna osteohondroza

Osteohondroza je bolest koja može zahvatiti bilo koju osobu, bez obzira na spol i dob. Ona se manifestira kao patološke promjene u tijelu kralješka, intervertebralnim diskovima i srodnim strukturama (nervni korijeni, vaskularni pleksusi i okolna tkiva).

Liječnici identificiraju niz razloga koji dovode do razvoja osteohondroze:

 • produženi boravak u neugodnom položaju;
 • nedostatak fizičke aktivnosti;
 • kršenje držanja;
 • višak kilograma;
 • ozljeda kičme;
 • prekomerna fizička aktivnost;
 • ravna stopala.

Osteohondroza pogađa sve dijelove kralježnice, ali je područje vrata maternice najranjivije. To je zbog činjenice da vratna kralježnica tijekom dana preuzima glavno fizičko i funkcionalno opterećenje, što dovodi do njenog prekomjernog naprezanja. Uz to, velik broj živčanih završetaka koncentriran je u vratnoj kralježnici, što se u bilo kojoj nepovoljnoj situaciji osjeti. Ranjivost ove kralježnice čini je lakom metom za bilo kakve povrede ili stres.

Nervna iskustva i fizički stres stvaraju snažan grč mišića, što dovodi do kompresije neurovaskularnog snopa, što rezultira kršenjem opskrbe krvlju intervertebralnih diskova i mozga.

Simptomi osteohondroze cervikalne kičme

Osteohondroza vratne kralježnice očituje se u širokom spektru kliničkih simptoma. Pacijent doživljava paroksizmalne pulsirajuće glavobolje, koje su češće lokalizirane u zatiljnoj regiji. Uznemireni bolom i ukočenošću vrata i ramena, pojavljuju se slabost ruku i osjećaj utrnulosti vrhova prstiju. Pacijent često osjeća opću slabost, brzu zamor, čak i bez intenzivnog fizičkog napora.

U hroničnom toku bolesti uočava se porast krvnog pritiska, u ušima se čuje buka, muve trepere pred očima, a spavanje je poremećeno. U nedostatku punopravne medicinske pomoći, bolest napreduje, što dodatno pogoršava situaciju. Postoji ishemija mekih tkiva, nervni korijeni se razgrađuju, intervertebralni diskovi počinju se urušavati stvaranjem intervertebralnih kila.

RTG vratne kičme

Dijagnostika osteohondroze vratne kičme

U tipičnim slučajevima, u prisutnosti gore navedenih simptoma, dijagnoza osteohondroze vratne kralježnice ne stvara poteškoće liječnicima. Ali ovaj zaključak zahtjeva dodatni neurološki, ortopedski i rendgenski pregled. U procesu istraživanja sakuplja se anamneza bolesti, procjenjuje se držanje i opseg pokreta u kičmi, identificiraju se napetosti u mišićima leđa i mjesta bolnosti, ograničenje pokretljivosti u kralješcima.

Liječenje osteohondroze vratne kičme

Liječenje cervikalne osteohondroze zahtijeva obaveznu posjetu liječniku. Terapija obično uključuje:

 • Liječenje lijekovima - smanjuje upalu;
 • Ručna terapija - oslobađa pacijenta od bolova u vratu i ublažava napetost mišića;
 • Terapijska masaža - poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam u tkivima;
 • Terapija vježbanjem (fizioterapijske vježbe) - jača mišiće vrata, povećava njihov tonus;
 • Postupci fizioterapije (elektroforeza, magnetoterapija, itd. ) - poboljšava ishranu mišića;
 • Primjena preporuka za poštivanje režima rada i odmora.

Sve gore navedene metode su prilično učinkovite, ali trajni terapeutski učinak može se postići samo kada se kombiniraju. Stoga liječnik sastavlja program rehabilitacije uzimajući u obzir individualne karakteristike toka bolesti svakog pojedinog pacijenta. U naprednim slučajevima, kada sindrom bola dugo ne prolazi, a navedene metode ne pružaju olakšanje, moguća je operacija.

Dijagnoza "osteohondroza vratne kralježnice" nije rečenica, već razlog za provjeru stanja naše kralježnice. Stoga se mora imati na umu da je osteohondroza bolest koju je lakše spriječiti nego izliječiti.