Dijagnoza i liječenje osteohondroze kralježnice

Osteohondroza pogađa više od polovine svjetske populacije. Ovaj broj uključuje i odrasle i tinejdžere. Suočavanje s tim je zaista težak zadatak. Postoji mnogo načina lečenja koji zahtevaju redovnost i složenost.

Osteohondroza - šta to znači

Ova bolest ne pogađa samo kičmeni stub. Osteohondroza zahvata intervertebralne diskove, susjedne mišiće i korzet, nervne završetke, venski sistem, zglobove, tijelo pršljenova. Takav raspon bolesti uzrokuje pojavu mnogih simptoma koji uzrokuju bolest. Navedeni sistemi, koji su zahvaćeni osteohondrozom, pate i rizikuju da izgube punu funkcionalnost. Kao rezultat toga, na pozadini se razvijaju nove bolesti. Njihovo liječenje je besmisleno, jer je osnovni uzrok problem kičme i njenih odjela.

doktor pregleda leđa sa osteohondrozo kičme

Metabolički procesi se pogoršavaju i uočava se uništavanje i deformacija tkiva - tako se razvija bolest.

Simptomi

Glavni simptom osteohondroze je bol u leđima. Može se pojačati, smiriti i proći, ali se opet vratiti. S vremenom, ako pacijent ne posveti dužnu pažnju liječenju, pojavljuje se:

 • osećaj ukočenosti u predelu kičme;
 • poteškoće s kretanjem;
 • opšta slabost - umor, pospanost itd.

Također svijetle neurološke manifestacije osteohondroze kralježnice:

 • napadi tupe boli ili njena stalna pratnja;
 • vraćanje osjeta na stražnjicu ili nogu, poplitealnu jamu, sakrum i genitalije;
 • hladnoća u ekstremitetima, cijanoza, konvulzije itd.

Uzroci

Ima ih puno. Stoga pojavu bolesti može izazvati više od jednog preduvjeta:

 • sjedilački način života;
 • teška fizička aktivnost;
 • stres i prenaprezanje;
 • uredske profesije;
 • traume, urođene mane, zakrivljenost;
 • višak kilograma;
 • loše navike;
 • prenaprezanje tokom sportskog treninga;
bol u leđima s osteohondrozo kralježnice

Vrste

Bolest je lokalizirana u jednom ili više dijelova kralježnice (česta osteohondroza). Otuda i naziv vrste:

 • osteohondroza cervikalne regije;
 • torakalni;
 • lumbosakralni.

uznapredovali oblik bolesti

Difuzna osteohondroza ne pokriva samo mišićno-koštani sistem, već i unutrašnje organe i sisteme. Njihova funkcionalnost se pogoršava i pojavljuju se nove bolesti.

Juvenilna ili mladalačka osteohondroza

U adolescenciji simptomi bolesti su malo drugačiji. Juvenilna osteohondroza se manifestira u obliku:

 • glavobolje (česte i dugotrajne);
 • vrtoglavica;
 • kritično zdravstveno stanje na ivici nesvjestice.

Juvenilna osteohondroza kralježnice lako se brka s drugim bolestima. Stoga, dijagnoza kod kuće i samoliječenje nose opasnost od komplikacija.

bol u donjem dijelu leđa s osteohondrozo kralježnice

Faze razvoja

Faze bolesti razlikuju se po kliničkim promjenama. Ima ih samo 4.

Prva faza: inicijalna

Intervertebralni disk se postepeno komprimira, a njegova visina postaje sve manja. U ovoj fazi, bolest počinje zahvaćati obližnja tkiva kičme.

Druga faza

Promjena intervertebralnih diskova podrazumijeva pomicanje svih ligamenata, nervnih završetaka itd. U drugoj fazi nastaje opuštanje tkiva zbog toga, gubi se prethodna stabilnost kičmenog stuba.

Treća faza

Sljedeće faze su najrazornije: intervertebralni diskovi su konačno deformisani, spljošteni, istisnuti u stranu.

Promjene u četvrtoj fazi

Tijelo pokušava ojačati kičmeni stub. U posljednjoj fazi aktivira se proces adaptacije. Kao rezultat toga, na kralješcima se pojavljuju koštane izrasline - osteofiti, koji navodno drže vrlo pokretljiv kičmeni stub.

bol u vratu s osteohondrozo kralježnice

Tretman

Postoji mnogo metoda i kompleksa za liječenje ove bolesti. Posebnost osteohondroze je da je moguće vratiti zdravlje kralježnice samo uz fizičku aktivnost.

Bolna leđa su ograničenje sposobnosti osobe. Kako ne biste započeli osteohondrozu, morate znati njenu manifestaciju i ispravan pristup liječenju.

Evo faza tretmana:

 • uklanjanje boli i nelagode u zahvaćenim područjima;
 • trakcija kičmenog stuba;
 • jačanje kičmenog stuba;
 • povećana cirkulacija krvi zbog ručne terapije;
 • ponekad korištenje hondroprotektivnih lijekova, koji imaju blagotvoran učinak na formiranje intervertebralnih diskova.

Ako osteohondroza nije dijagnosticirana u početnoj fazi, tada će biti potrebno oko 2 godine da se dobije dobar rezultat - poboljšanje stanja deformiranih dijelova. Tretman se obavlja svakih 6 mjeseci. Nije u svim slučajevima moguće potpuno izliječiti osteohondrozo, ali će pomoći da se osigura dobra amortizacija.

Fitball vježbe za osteohondrozu kralježnice

Medicinski pristup

Uobičajena osteohondroza kralježnice liječi se tabletama i mastima. Glavni učinak lijekova je analgetski učinak, protuupalni, zagrijavanje i poboljšanje cirkulacije krvi. Oni mogu dati privremeno olakšanje, ali ne i iscjeljenje. Ne mogu se koristiti trajno. U fazi osteohondroze, u rijetkim slučajevima, koriste se lijekovi koji stimuliraju rast tkiva hrskavice. Samo sljedeće faze liječenja pomoći će povratku prijašnjeg oblika kralježnice.

Posebno je važno liječenje lijekovima u postoperativnom periodu.

Trakcija kičme ili trakcija

Postupak pruža trenutno olakšanje. Zaista, povećanjem udaljenosti između kralježaka, opterećenje na kralježnici se smanjuje i pravilno raspoređuje. Ovo je efekat za kratak vremenski period, ali pomaže da se stub vrati u prethodni oblik. Koristi se u kombinaciji s drugim metodama.

Terapeutska gimnastika i fizičke vježbe

Kurs posebnih vježbi pomoći će da se kičmeni stub vrati u normalu. Prepisuje ih ljekar, jer koristi zavise od djelovanja na određenu vrstu mišića, pršljenova i hrskavice.

Mnogo pozitivnih rezultata istovremeno daje fizička aktivnost. Pojačava se cirkulacija i metabolizam, jačaju kičma i mišići oko nje. Dolazi do ravnomjernog oporavka.

Vakuumska ekspozicija

Slično, tretman utiče na najdublja tkiva. Zbog pada pritiska povećava se cirkulacija krvi, ubrzava se popravka tkiva, povlači se stagnacija. Banke se propisuju pacijentu s osteohondrozo, ako nema kontraindikacija.

liječenje osteohondroze kralježnice bankama

Manualna terapija

Nanosi se na zahvaćena područja leđa. Prilično dobre rezultate pokazao je tretman masaže. Princip djelovanja je povećanje cirkulacije krvi, dotok i odljev krvi u kralježnicu. Tako se obnavlja metabolizam, kao kod zdrave osobe. Osim toga, mišići se opuštaju. Nakon nekoliko sesija bol se smanjuje i postepeno nestaje. Metoda je dobra za hroničnu osteohondrozu, kao i za prevenciju od pogoršanja bolesti.

Vrlo je važno kombinirati sesije masaže sa fizioterapijskim ili drugim fizičkim vježbama, lijekovima i pravilnom prehranom. Tada će olakšanje zagarantovano doći.

Refleksologija i akupunktura

Tretman se uvijek koristi u kombinaciji sa masažom. Refleksologija je ciljano djelovanje na refleksne tačke. Isti princip vrijedi i za akupunkturu. Kod bolova u leđima takve metode su vrlo povoljne u kombinaciji sa drugim zahvatima.

Hirurška intervencija

Operacija se odvija u liječenju osteohondroze kralježnice. Ali to su rijetki slučajevi s komplikacijama, kada su konvencionalni pristupi nedjelotvorni. Često se operacija koristi za liječenje difuzne osteohondroze.

Ali hirurška metoda nosi mnogo rizika i opasnosti. Da biste bili sigurni da je operacija hitna, morate se podvrgnuti tomografskim pregledima, kako biste utvrdili koliko je položaj kralježnice inferiorniji od norme.

konsultacija sa lekarom za osteohondrozu kičmenog stuba

Dvije situacije u kojima je operacija jedino rješenje:

 • gubitak kontrole pacijenta nad pražnjenjem crijeva;
 • povreda nervnih završetaka donjeg dijela kralježnice, kada ga prati bol pri palpaciji (sindrom cauda equina).

Hirurško liječenje zahtijeva dva pristupa.

 1. Otklanjanje smetnji u kičmi, izraslina, uklanjanje dijela pršljena i dr.
 2. Obnova kralježnice, njena stabilizacija.

Rehabilitacija osteohondroze kralježnice zahtijeva dosta vremena, posebno ako je liječenje bilo kirurško. Čak je i juvenilna osteohondroza dugotrajna.

Treba imati na umu da je svaka klinička slika individualna. Stoga liječenje zavisi od stepena bolesti, tačne dijagnoze od strane ljekara i vašeg pristanka.