Zašto me boli vrat

bol u vratu

Svaki bol signalizira da nešto nije u redu s tijelom. Glavna stvar u ovoj situaciji je moći otkriti izvor signala. Bol u vratu može biti ili rezultat banalnog umora ili simptom ozbiljne bolesti.

Bol u vratu je neugodan problem koji može pokvariti i raspoloženje i kvalitetu života. Simptom se javlja kod 30-40% populacije, može dovesti do gubitka kretanja i invaliditeta.

Skoro svaka osoba se tokom života suočava sa takvim problemom kao što je bol u vratu. Od njega podjednako često pate i žene i muškarci u bilo kojoj dobi.

Zašto boli vrat? Postoji mnogo razloga za bol u ovoj oblasti. Postoji niz bolesti koje se manifestuju bolovima u vratu. Vrlo je važno utvrditi mogući uzrok i na vrijeme započeti liječenje. Da biste to učinili, trebate potražiti savjet liječnika, a preporučljivo je proći sveobuhvatan pregled.

Na osnovu uzroka, razlikuju se i metode liječenja. Rana dijagnoza i kvalitetno liječenje, započeti nakon otkrivanja problema, pomoći će da zaboravite na ovaj neugodan simptom.

Kako liječiti bol u vratu ovisi o specifičnoj situaciji i mehanizmima razvoja bolesti. Takođe, na izbor metode utiče faza procesa, njegova priroda. Liječnik može odrediti taktiku nakon potpunog pregleda i dodatnih dijagnostičkih metoda.

Uzroci bolova u mišićima u vratu

Glavni izvori boli u mišićima vrata su:

 • Bolesti kralježnice;
 • Patologije unutrašnjih organa koji se nalaze u vratu;
 • Upalne bolesti mišića;
 • Kršenje opskrbe krvlju mišića vrata;
 • Nasljedne patologije mišićnog aparata.

Među bolestima kralježnice, prvi i najčešći razlog zašto bole vratni mišići je osteohondroza. Treba ga razlikovati od bolesti kao što su hernija diska, siringomijelija, tuberkuloza i tumori kralježnice.

Uz pomoć savremenih metoda istraživanja moguće je utvrditi u kojim strukturama i na kojoj razini se patološki proces odvija. Međutim, konačnu dijagnozu postavlja neurolog.

Bolesti kralježnice, na ovaj ili onaj način, dovode do upale nervnih korijena koji izlaze iz kičmene moždine. Stoga, kako biste se riješili bolova u vratu, potrebno je blokirati upalni proces u intervertebralnim diskovima i eliminirati kompresiju korijena kralježnice.

Ponekad, da bi se razumjelo zašto bole mišići vrata, posebno nakon virusne bolesti ili hipotermije, treba izvršiti takvu provjeru: prvo pritisnuti na same mišiće, a zatim na točke u blizini kralježnice. Ako se pod pritiskom osjeti lagana bolna bol samo u mišićnim vlaknima, a sama su mlohava, može se pretpostaviti miozitis - upala mišića.

Bolesti štitne žlijezde, dušnika i jednjaka mogući su razlozi zbog kojih boli vrat sprijeda, jer vrlo često upalni proces u jednom organu dovodi do toga da se bol širi na obližnja mjesta. Ako se uz bol pridruže opća slabost, prekomjerno znojenje i lupanje srca, to ukazuje na probleme sa štitnom žlijezdom. Bolesti jednjaka ukazuju na bol tokom podrigivanja i jela. Kašalj, piskanje u plućima i bol pri udisanju hladnog zraka ukazuju na patologiju bronha i dušnika.

Kod ateroskleroze krvnih žila, proširenih vena vrata i jednjaka mogu se pojaviti bolovi u mišićima sa strane. Zašto u ovom slučaju boli vrat? To je zbog kršenja opskrbe krvlju, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari u mišićnim vlaknima i nedostatka njihove prehrane, što zajedno uzrokuje nelagodu. Bol ove prirode javlja se u pravilu u večernjim satima ili nakon fizičkog napora. Ultrazvuk žila vrata pomaže u potvrđivanju ove patologije, ali za donošenje odluke o konzervativnoj terapiji ili kirurškom liječenju potrebna je konzultacija s angiokirurgom.

Nasljedne mišićne bolesti su prilično rijetka pojava koja se manifestira već u djetinjstvu. Definirajuća karakteristika ove patologije je jasno povećanje volumena mišića uz njihovu istovremeno kontinuiranu slabost.

Zašto me boli vrat nakon spavanja

Bol u vratu također može biti povezan s dugotrajnom napetošću mišića ili u jednom položaju sa malo ili bez pokreta 7-8 sati, na primjer, tokom spavanja. Sve to vrijeme, posebno ako osoba spava u neudobnom položaju, mišići su u napetom stanju. Ovo samo objašnjava činjenicu zašto boli vrat nakon dugog spavanja ili rada za računarom.

Mehanizam razvoja boli u ovom slučaju je sljedeći:

 • Napeti mišići stežu vratne pršljenove;
 • Intervertebralni diskovi stežu korijene kičmenih živaca;
 • Kompresovani nervni završeci postaju upaljeni i počinju da šalju signale kičmenoj moždini;
 • Dolazi do odgovora, zbog čega se vratni mišići naprežu kako bi zaštitili ozlijeđeno područje.

Postoji neka vrsta začaranog kruga, koji dovodi do upalnog procesa. Osim pršljenova, napeti mišići komprimiraju krvne žile vrata, remete cirkulaciju krvi, što dovodi do otoka. Stegnuti nervi ne mogu prenijeti naredbu za opuštanje mišića i organa.

Bolesti kralježnice (hernija, osteohondroza) i ozljede cervikalne regije mogu pogoršati razvoj mišićne napetosti i postati još jedan od razloga zašto boli vrat nakon spavanja. Ponekad se dešava i obrnuto: neudobno držanje tokom noćnog odmaranja doprinosi razvoju osteohondroze.

Zašto bole limfni čvorovi na vratu?

Često je bol u vratu povezana s upalom limfnih čvorova, koja se naziva limfadenitis. Glavna funkcija ovih formacija je zaštita obližnjih organa od tumora i infekcija. Bolna upala limfnih čvorova u većini slučajeva nastaje pod utjecajem bilo kojeg infektivnog agensa, rjeđe zbog tumorske lezije.

bol u vratu pri sjedenju

Zašto bole limfni čvorovi na vratu i koji je uzrok upalnog procesa, možete razumjeti pronalaženjem izvora infekcije, koji se u pravilu nalazi u blizini mjesta njihove lokalizacije. To može biti akutna respiratorna bolest, bolest uha ili grla. Prateći simptomi limfadenitisa su glavobolja, groznica i opšta slabost.

Prema prirodi tegoba, sve upale cervikalnih limfnih čvorova mogu se podijeliti u tri tipa:

 • Slab intenzitet. Bol se praktički ne osjeća i manifestira se samo palpacijom;
 • Srednjeg intenziteta. Uvećani limfni čvor vidljiv je golim okom, bol se osjeća čak iu normalnom stanju;
 • Jak intenzitet. Upala limfnog čvora se razvija u gnojni oblik i odmah možete shvatiti zašto boli vrat. Drhtavica, groznica i crvenilo oko limfnog čvora samo potvrđuju dijagnozu.

Posjet liječniku je obavezna mjera, jer je nemoguće samostalno izliječiti limfadenitis, posebno u akutnoj fazi ili u zanemarenom obliku.

Nije važno u kojem dijelu vrata - ispred, iza ili sa strane postoji bol, jer svaka nelagoda ukazuje na patologiju. Kompetentni specijalista će uvijek utvrditi zašto boli vrat i propisati pravi tretman. Treba imati na umu da je uvijek lakše otkloniti uzrok nego se nositi s posljedicama.