Bol u donjem dijelu leđa

BITAN!

Informacije u ovom odjeljku ne bi se trebale koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje. U slučaju boli ili drugog pogoršanja bolesti, dijagnostičke testove treba propisati samo liječnik. Za dijagnozu i pravilno liječenje potrebno je da se obratite svom ljekaru.

Bol u donjem dijelu leđa - uzroci nastanka, kod kojih bolesti se javlja, dijagnoza i metode liječenja.

Bol u donjem dijelu leđa javlja se gotovo kod svih, posebno nakon 40 godina. Jedan od razloga je osteohondroza - degenerativno-distrofična promjena na kralježnici. Međutim, u mnogim slučajevima to ne objašnjava prirodu, težinu i trajanje bolova u leđima.

Vrste bola

Bol u leđima može biti simptom ozbiljne bolesti, ali velika većina bolova u leđima je benigna. Jedna od glavnih točaka koje treba uzeti u obzir prilikom dijagnosticiranja bolova u leđima, a posebno u donjem dijelu leđa, je njihovo trajanje. U većini slučajeva bol u mišićima može trajati do dvije sedmice, a zatim nestati. Bol uzrokovan organskim promjenama u kralježnici (intervertebralna kila, artroza) traje mnogo duže i može zračiti u nogu, perineum, praćen osjećajem utrnulosti, peckanja, naježivanja.

Bolovi uzrokovani kardiovaskularnim oboljenjima, bolestima trbušnih organa su intenzivniji i duži.

Mogući razlozi

Bol uzrokovan bolešću ili ozljedom kičme

U većini slučajeva bol u leđima je uzrokovan disfunkcijom intervertebralnih zglobova.

bol u leđima zbog povrede kičme

Smanjenje udaljenosti između kralježaka zbog degenerativnih promjena na intervertebralnim diskovima dovodi do povećanja trenja zglobnih površina. To može uzrokovati subluksaciju i blokadu zgloba. Mišići koji okružuju zahvaćeni zglob dugo su u stanju prenaprezanja, što pojačava bol u zglobovima.

Najčešće je bol kod bolesti kralježnice tupe prirode, odnosno njen intenzitet se postepeno povećava, pojačavajući se pokretima i slabeći u mirovanju. .

U slučajevima teške osteohondroze, bol može biti uzrokovan kompresijom nervnih završetaka (kičmenih korijena) prilikom formiranja hernije diska. Oštar pucajući ili probadajući bol vremenom može postati konstantan i povremeno zračiti u nogu pri naglim pokretima, kašljanju, kihanju. Sindrom boli obično prati utrnulost, peckanje, peckanje. Slični simptomi kombiniraju se s gubitkom osjetljivosti u području zahvaćenog živca, gubitkom refleksa, slabošću mišića.

Ozbiljne ozljede kičme (prijelom, iščašenje prijeloma) praćene su jakim bolom i zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Ako prijelom nastane kao posljedica kompresije tijela kralješka, tada se naziva kompresijski prijelom.

dijagnoza bolova u leđima

Kod starijih osoba ovakav prijelom je moguć zbog osteoporoze koja je češća kod žena. Kompresijski prijelom, ponekad čak i uz minimalno vanjsko opterećenje, nastaje zbog oštećenja kralježnice prilikom metastaziranja malignih tumora.

Dijagnostika i pregledi

Prilikom postavljanja dijagnoze, liječnik uzima u obzir ortopedske nedostatke, prisutnost simptoma kao što su otežano mokrenje ili defekacija; bol koji se širi niz nogu; nedostatak olakšanja nakon uzimanja lijekova protiv bolova; slabost i ukočenost u nozi. Da biste potvrdili dijagnozu, morate izvršiti:

  • CT
  • MRI
  • Kompletna krvna slika Jedan od glavnih laboratorijskih testova za kvantitativnu i kvalitativnu procjenu svih klasa krvnih stanica. Uključuje citološki pregled razmaza krvi za izračunavanje postotka varijeteta leukocita i određivanje brzine sedimentacije eritrocita.

Šta treba učiniti kada se pojavi bol?

Kod akutne boli potrebno je osigurati mir i ograničiti opterećenje kralježnice.

U prisustvu radikularnog sindroma, mirovanje u krevetu se promatra dvije sedmice. Nakon akutnog perioda, trebali biste se postupno vratiti aktivnom načinu života.

Tretman

Prije svega, terapija bi trebala biti usmjerena na ublažavanje boli. Liječnik može propisati blokadu žarišta upale injekcijama. Ublažavanje bolova postiže se u periodu od šest sedmica do šest mjeseci. Druga mogućnost je imenovanje nesteroidnih protuupalnih lijekova u kombinaciji s mišićnim relaksansima. Liječenje se može dopuniti vitaminskom terapijom (kompleks vitamina B), kao i upotrebom antidepresiva i antikonvulzanata striktno prema uputama. Nakon otklanjanja akutnog bola, prema odluci ljekara, tretmanu se može dodati termalna i magnetna fizioterapija, manualna i akupunktura, masaža.

Ako se konzervativno liječenje pokazalo neefikasnim nekoliko mjeseci, pribjegavaju se neurohirurškim operacijama. U dobi od 45 godina dekompresija kičmene moždine, uklanjanje intervertebralne kile, proteza intervertebralnih diskova često daju dobar rezultat. U drugim slučajevima, bolje je koristiti epiduralnu blokadu i radiofrekventnu denervaciju. To omogućava ne samo brzo uklanjanje simptoma boli, već i minimiziranje upotrebe lijekova protiv bolova.

Bol u mišićima

Mišićni, ili miofascijalni, bol se najčešće javlja kod prenaprezanja, spazma ili mikrotraume mišića.

U tim slučajevima, pod kožom se sondira bolno i tvrdo područje mišića, pritisak na koji je praćen snažnim impulsom boli, a ponekad i povratom u druga područja. U pravilu postoji veza između pojave boli s produženim prenaprezanjem ili neprirodnim položajem (često povezan s profesionalnim aktivnostima), kompresije i prenaprezanja mišića zbog nošenja teških torbi ili ruksaka, hipotermije, bolesti unutarnjih organa ili zglobova. U potonjem slučaju, impuls boli iz zahvaćenog organa dovodi do zaštitne napetosti okolnih mišića.

Dijagnostika i pregledi

Prilikom postavljanja dijagnoze, liječnik provodi vanjski pregled, otkriva povijest razvoja boli, njegovu povezanost s preopterećenjem ili oboljenjem unutrašnjih organa. Da bi se isključila oštećenja kralježnice (osteoporoza, metastaze na kralježnici, tuberkulozni spondilitis), radi se sljedeće:

  • CT
  • MRI
  • Ultrazvuk za otkrivanje bolesti trbušne šupljine i male karlice.

Odsustvo ozbiljnih oboljenja kičme i unutrašnjih organa daje osnovu za dijagnozu mijalgije, odnosno bolova u mišićima.

Šta treba učiniti kada se pojavi bol?

Ako je sindrom boli uzrokovan spazmom mišića, prvi korak bi trebao biti osiguranje odmora i, ako je moguće, relaksacije.

Optimalni učinak postiže se u ležećem položaju, najbolje na ortopedskom dušeku.

Tretman

Glavna terapija je ublažavanje boli i opuštanje spazmodičnih mišića. To se postiže upotrebom mišićnih relaksansa i nesteroidnih protuupalnih lijekova. Tijek liječenja, po preporuci ljekara, može se dopuniti antikonvulzivnim lijekovima koji smanjuju intenzitet boli, te vaskularnim lijekovima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mišićima. Najefikasnija konzervativna metoda je lokalna blokada injekcije. Nakon otklanjanja akutne boli moguće je prepisivanje vitamina i biostimulansa. Značajne prednosti pružaju nefarmakološka sredstva: manualna terapija, masaža, akupunktura, fizioterapija, fizioterapijske vježbe.

Psihogena bol

Psihogena bol se u pravilu javlja bez lezija i nema jasnu lokalizaciju. Psihogena bol se razvija kao odgovor tijela na stresne situacije i negativne emocije koje ih prate. Za razliku od radikularne ili referentne boli (kada se lokalizacija boli ne poklapa sa žarištem oštećenja), psihogeni bol se smanjuje ili nestaje nakon motoričke aktivnosti.

Psihogena bol ne isključuje stvarnu organsku leziju i čak često prati njene manifestacije.

Dijagnostika i pregledi

Prilično je teško identificirati uzrok psihogenog bola i odrediti njegovu prirodu, posebno kod starijih pacijenata. Moguće je posumnjati na psihološku komponentu boli u odsustvu njene jasne lokalizacije i prirode, kao iu prisustvu prethodnih ili trenutnih depresivnih stanja.

Tretman

Uklanjanje psihogenog bola postiže se aktivacijom načina života i upotrebom lakih trankvilizatora i antidepresiva po preporuci ljekara.

Drugi mogući uzroci bolova u leđima

Drugi uzroci bolnih sindroma mogu biti infektivni procesi (tuberkulozni spondilitis, herpes), metastatsko oštećenje kralježaka, metabolički poremećaji (osteoporoza, hiperparatireoza), vaskularne bolesti (povezane sa vaskularnom patologijom) i lezije unutrašnjih organa. Sva ova stanja zahtijevaju hitno liječenje.

Kojim ljekarima se obratiti?

Bolesnike s bolovima u leđima (ako bol nije infektivnog ili tumorskog porijekla) liječe i liječnici opće prakse i neurolozi, algolozi, psihoterapeuti i liječnici vježbanja.