Liječenje osteohondroze

Osteohondroza je najčešće bolno stanje kod ljudi. Većina pacijenata koji pate od osteohondroze saznaju o prisutnosti bolesti kada destruktivni proces u tkivima hrskavice dostigne trenutak ozbiljnih promjena zahvaćenih korijenima živaca, što uzrokuje jake bolove.

O kakvom se stanju radi: "osteohondroza kičmenog stuba" i kako ga liječiti?

Osteohondroza kralježnice je progresivna patološka promjena u tkivima kralježnice, posebno na intervertebralnim diskovima i tijelima kralježaka, uz sudjelovanje ligamentnog aparata kralježnice u bolnom procesu.

osteohondroza kod žene

Kolektivni termin koji se koristi u medicinskoj praksi prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, označavajući sve oblike patoloških stanja koja pogađaju kičmu, označen je kao "dorzopatija".

Destruktivni proces se razvija dugo vremena, ali moguće ga je usporiti i u nekim slučajevima zaustaviti, kao i isključiti vjerovatne faktore koji su uzrokovali pojavu bolesti. Pacijentima se nudi mnogo opcija za liječenje osteohondroze, ali bez postizanja rezultata, oni uvijek iznova traže ko i gdje im može pomoći.

Apiterapija

Liječenje osteohondroze apiterapijom je brzo, efikasno i jeftino. Vrijeme je pokazalo visoku efikasnost pčelinjeg otrova u liječenju različitih problema mišićno-koštanog sistema, posebno u liječenju osteohondroze. Apiterapija osteohondroze potvrđivana je stoljećima, ali ako se ranije sve svodilo samo na ubod pčela, danas je razvijen veliki složeni program koji vam omogućava da utječete na sve komponente osteohondroze, uključujući predisponirajuće čimbenike i inhibiraju mogućnost tranzicije bolesti patološki proces u izbočine i intervertebralne grupe.

Program uključuje:

 • ubod pčela;
 • API masaže;
 • istezanje i vuča kičme;
 • protuupalno djelovanje, uključujući pripravke i masti na bazi meda, propolisa, matične mliječi, polena;
 • postizometrijska opuštenost;
 • sanacija vode;
 • vježbajte složenu jogu itd.

Zadaci spinalne terapije za liječenje kičme:

 • Otklanjanje bolova i nelagode.
 • Smanjivanje upale.
 • Opuštanje mišića.
 • Regeneracija intervertebralnih diskova.
 • Obnova trofizma u pogođenim područjima.

Apiterapija čini koštano i hrskavično tkivo „savitljivijim" za mehaničke, masažne, ručne i rehabilitacijske mjere. Samo u ovom slučaju možemo govoriti o stvarnom liječenju, jer ako kičma nije pripremljena, tada su mogućnosti nedovoljne.

Kompleks postupaka, u kombinaciji sa sapiterapijskim tretmanom, pojačava već snažne učinke pčelinjeg otrova. Jedna od najdrevnijih metoda i dalje je jedna od najučinkovitijih za obnovu naše kičme. Uz širok spektar razloga za razvoj osteohondroze, niti jedna metoda izlaganja neće dati puni i dugoročni rezultat, čak i pčelinji otrov zahtijeva snažnu kompleksnu, obnavljajuću i rehabilitacijsku podršku, pa je stoga razvijen poseban program.

Minimalni kurs je 5 dana, pacijent je u klinici ili dolazi najmanje tri sata (dnevna bolnica); uključila je veliku grupu stručnjaka iz različitih oblasti.

Razlozi

Razmotrite razloge za razvoj kičmene osteohondroze.

Dob

To je posljedica promjene brojnih procesa povezanih sa starenjem tijela, posebno hormonalnih promjena. Zbog njih koštano tkivo gubi gustinu, postaje poroznije i smanjuje elastičnost samih diskova. Mišići kičme slabe, slabo drže kralježake u željenom položaju, omogućavajući zakrivljenost kičme. Ishrana tkiva kralježaka se pogoršava. Sve to povlači za sobom veće opterećenje intervertebralnih diskova, njihov amortizacijski kapacitet se smanjuje, što dovodi do njihovog brzog trošenja.

Ozljeda kičme

Danas su oni razlog za razvoj osteohondroze kod mladih, zbog njihovih hobija u traumatičnim sportovima. Oko 90% ljudi koji su u životu zadobili ozljedu kičmenog stuba na kraju će se suočiti s problemima u leđima.

Prekomjerna težina

Povećana težina opterećuje intervertebralne diskove, brže ih se troši, smanjujući svojstva apsorpcije udara, što naknadno dovodi do oštećenja tijela kralješaka, stvaranja mikropukotina na njima.

Hipodinamija

Vrlo hitan problem u modernom svijetu, kada osoba vodi pomalo pokretni način života, posebno uvođenjem računarskih tehnologija u svakodnevni život. Od školske dobi, nepravilno formiranje držanja dovodi do zakrivljenosti kičme - skolioze. Tome pogoduje i nedovoljni tonus mišića leđa - loše oblikovan mišićni okvir dovodi do zakrivljenosti kičmenog stuba i, kao rezultat, nepravilno se preraspodjeljuje opterećenje na tijelima kralježaka i intervertebralnim diskovima. Nedovoljna cirkulacija krvi u određenim dijelovima kralježnice zbog neaktivnog načina života doprinosi ranom razvoju degenerativnih promjena u tkivu kralježaka.

Genetska predispozicija

Postoji veza između anomalija u razvoju kičmenog stuba sa određenim genima. Pojava rane osteoporoze (iscrpljivanje kostiju) i skolioze takođe je genetski povezana - identificirani su markeri četiri gena odgovorna za hormonalni nivo, proizvodnju kolagena, asimilaciju vitamina D i interleukina 6. Pored toga, neke lokacije gena odgovorne su za snagu i elastičnost intervertebralnih diskova.

Autoimune bolesti

"Kvar" imunološkog sistema može dovesti do pojave autoimunog procesa sa agresijom, upalom i naknadnim uništavanjem hrskavičnog tkiva intervertebralnih diskova. Zbog upalnih procesa gube se elastičnost i svojstva diskova koji apsorbiraju udar, što dovodi do pojave osteohondroze.

Endokrine bolesti

Endokrini poremećaji, poput patologije štitnjače, disfunkcije ženskih spolnih hormona mogu negativno utjecati na elastičnost intervertebralnih diskova. Hormon štitnjače tiroksin pojačava sintezu kolagena - glavne strukturne supstance diska. U slučaju nedovoljne funkcije štitnjače, amortizacijska svojstva diska se odgovarajuće smanjuju.

Faze

Mehanizam razvoja osteohondroze. Postoje četiri uzastopne faze patoloških promjena na intervertebralnim diskovima.

Prva faza - prije pojave simptoma bolesti

Proces uništavanja diska započinje od jezgre pulposusa. Visina samog diska se smanjuje i pojavljuju se suze u prstenastom fibrosusu. Ali u ovoj je fazi čitav patološki proces ograničen samo intervertebralnim diskom. U ovoj fazi nisu zabilježene biokemijske abnormalnosti, klinički simptomi su odsutni ili su minimalni. Prve pritužbe na nelagodu pojavljuju se u određenom dijelu kičme, gdje započinje proces diskopatije, a mogu se pojaviti i pritužbe na brzi umor mišića leđa.

Druga faza je napredovanje procesa

Nastavak distrofičnih promjena na intervertebralnom disku narušava prehranu i metaboličke procese u jezgri pulposusa. To dovodi do smrti ćelija želatinozne jezgre (nekroza), a u budućnosti i do potpunog uništavanja. Istodobno, iscrpljivanje se nastavlja u prstenastom fibrosusu zbog kršenja njegove strukture kolagena. Ovo utječe na visinu intervertebralnog diska, smanjujući prostor između tijela kralješaka. Postaju nestabilni, počinju se pomicati duž ravnine, još više sabijajući "spljošteni" disk i obližnja nervna vlakna.

Treća faza je uništavanje intervertebralnog diska

U ovoj fazi prstenasti fibrosus konačno gubi svojstva amortizacije, ali opterećenje kičme ostaje isto, pa se na disku pojavljuje puno pukotina i suza zbog nepravilne raspodjele kolagenih vlakana. Prstenasti fibrosus je fragmentiran. Smanjivanjem amortizacijskih svojstava, opterećenje diska se preraspodjeljuje i dolazi do kompresije u jednom području više nego u drugom. Anulus fibrosus strši na jednoj strani i kroz njega je vidljivo jezgro pulposus. Ovo se stanje naziva izbočenje diska.

Četvrta faza - otvrdnjavanje

U tom periodu tkiva dotrajalog intervertebralnog diska "rastu" s ožiljnim tkivom, koje nije elastično. Ispunjava sve mikropukotine u prstenastom fibrosusu. Proces skleroziranja uključuje i druga obližnja kičmena tkiva, posebno interspinozne ligamente. Nepovratne promjene se javljaju i u nukleusu pulposus, zamijenjen je ili vlaknastim tkivom ili hrskavicom. Ako se osteohondroza ne liječi, opasna je komplikacijama koje mogu nastati: formiranje i puknuće intervertebralne kile, ozbiljni poremećaji pokreta u obliku pareza i paraliza donjih i gornjih ekstremiteta, neugodne senzacije.

Simptomi

U medicinskoj praksi opisane su tri vrste osteohondroze prema njenoj lokalizaciji i simptomima - cervikalna, torakalna i lumbalna.

Osteohondroza vratne kičme

Simptomi ovog oblika osteohondroze objašnjavaju se strukturnim karakteristikama vratne kralježnice, prolazom neurovaskularnih snopova. Distrofične promjene u prstenastom fibrosusu češće se primjećuju u najkretljivijim donjim kralješcima na nivou od C5 do C7. Tipično, stvaranje osteofita na bočnim procesima na unutrašnjoj strani, bliže a. Vertebralis, što dovodi do djelomične kompresije. Ovo se stanje utvrđuje vertebralnom angiografijom. Glavni simptomi ovog stanja, uzrokovanog nedovoljnom cerebralnom cirkulacijom, su vrtoglavica povezana s okretanjem glave i savijanjem vrata u određenim smjerovima.

Glavni razlog kompresije nervnog korijena je smanjenje visine intervertebralnog diska uslijed smanjenja vertikalne veličine.

Simptomi cervikalne osteohondroze uvijek su bol. Može biti tupa u obliku težine u vratu ili akutna, pucanje u obliku napadaja U kliničkoj slici osteohondroze vratne kralježnice, pored sindroma bola, uočavaju se i takozvani refleksni sindromi. To je zbog kompresije (kompresije) nervnog korijena uslijed smanjenja visine i elastičnosti diska - posebno kičmenog korijena i paravertebralnih simpatičkih ganglija. A najčešći sindrom kompresije je Naffziger-ov sindrom. Ovaj sindrom kombinira leziju prednjeg skalenog mišića i radikularni sindrom vratne kralježnice, kompresijom brahijalnog pleksusa i subklavijske arterije. Klinički se očituje u bolnosti prednjeg skalenog mišića, njegovoj napetosti, bolovima u ramenom pojasu, ramenu, poremećajima osjetljivosti u obliku hiperestezije, parastezije i hipostezije, mišićnoj slabosti u ruci, mišićnoj hipotrofiji ramenog pojasa, oticanju supraklavikularne regije.

Osteohondroza i klinički sindromi lezija torakalne kičme

Torakalna kičma ima svoje strukturne karakteristike koje uzrokuju simptome osteohondroze. U ovom dijelu kralježnice, pored aksijalnog opterećenja, često se javljaju i rotacijski pokreti. Kao rezultat ovih pokreta, najčešće su istrošeni prednji dijelovi tijela kralješaka i prednji dio intervertebralnog diska. Na tim se područjima pojavljuju degenerativno-distrofične promjene, soli se vrlo brzo talože i nastaje spondiloza. Utječe na zglobove glava rebara i tuberkule rebara - formira se spondioartroza. Zbog bolnog ograničenja prsa, organi prsa počinju patiti i biti pogođeni.

Simptomi osteohondroze torakalne kičme određuju se oštećenjem simpatičkih nervnih vlakana i neuronskih ganglija i poremećajem unutrašnjih organa. Stoga u kliničkoj slici torakalne osteohondroze često postoje osjetljivi poremećaji - hiperostezija, parastezija. Ovise o nivou oštećenja živčanih vlakana i kralješaka. Ali svejedno, uprkos osobenostima simptomatskog kompleksa osteohondroze torakalne kičme, vodeći simptom je bolan, koji ima svoje osobine: povećava se noću, vibracijama, hlađenjem, okretanjem tijela na strane, savijanjem telo napred. Ispravljanje kičme daje osjećaj umora u mišićima leđa. Karakteristični simptomi spondioartroze torakalne regije su bolni osjećaji koji se javljaju dubokim udahom. Nalazi se u međurebrnom prostoru, ograničavajući respiratorne pokrete. Na isti način kao kod cervikalne osteohondroze, degenerativni proces u torakalnim kralješcima daje napetost mišića u odgovarajućem odjeljku. Ali njihova karakteristika - simetrična napetost mišića na obje strane - je paravertebralna.

Vegetativni kompleks simptomauključuje: povećanu osjetljivost na bol (hiperalgezija), povišenu temperaturu određenog područja kože, pojačano znojenje (hiperhidroza).

Kompleks vazomotornih simptomakarakteriziran poremećajima organa prsnog koša, posebno srca. Za razliku od istinskog koronarnog bola, bol kod osteohondroze raste s okretanjem tijela, fizičkim naporima.

Kompresijski sindromnastala uslijed izbočenja diskova i intervertebralnih kila - kompresija živčanih korijena očituje se bolovima u pojasu i smanjenjem osjetljivosti kože u odgovarajućem kičmenom segmentu.

Kompresija živčanih korijena od 5 do 10 torakalnog kralješka može dovesti do poremećaja trbušnih organa. Na istim nivoima oštećenja korijena nalaze se i interkostalne neuropatije. To su bolni osjećaji u interkostalnom prostoru i smanjenje osjetljivosti u projekciji kompresije korijena.

Klinički sindromi lumbosakralne osteohondroze

Simptomatologija osteohondroze lumbalne kičme sastoji se od dvije komponente: "kralježačnih" simptoma, zbog preraspodjele opterećenja na lumbalnim kralješcima i simptoma kompresije korijena živaca, što dovodi do oštećenja motoričkih funkcija, senzornih poremećaja.

Glavni znak i simptom osteohondroze lumbalne kičme je bol. Mogu biti različitih oblika:

 • Bolni osjećaji, intenzivni, u odvojenom području u lumbalnoj ili sakralnoj regiji - lumbago;
 • Nije akutna, unutarnja bol, boli u lumbalnoj regiji, području zgloba kuka, koljena ili gležnja - sindrom vegetativnog bola;
 • Intenzivni osjećaji bola s povratkom iz lumbosakralne regije u piriformis mišić zadnjice duž išijasnog živca do tabana - radikularni sindrom zbog kompresije išijasnog živca;
 • Mišićno-ligamentni bol pojavljuje se u područjima pričvršćivanja mišićno-ligamentnog aparata na koštane formacije.

S tokom bolesti, fiziološke krivulje kičme se mijenjaju - može doći do povećanja lordoze u lumbalnom dijelu (hiperlordoza), kifoze ili skolioze, smanjenja funkcionalnih pokreta u lumbosakralnoj zoni, napetosti mišića u određenim zonama.

Dijagnostika

Najinformativnija metoda za dijagnosticiranje osteohondroze danas je MRI, ali radiografija i ultrazvučna dijagnostika mogu potvrditi i prisustvo osteohondroze, jedino je teže razjasniti težinu dijagnoze i reći postoje li izbočine ili kile.

Liječenje

"Bolnička" medicina nije uvijek u stanju pomoći pacijentu s ovom dijagnozom.

Tradicionalni tretman je:

 • neefikasan konzervativni tretman;
 • bol je blokiran;
 • propisivanje masaže, ručne terapije, ekstrakata bez liječenja;
 • hirurška intervencija, što, naravno, predstavlja veliki rizik za tijelo.