Šta učiniti ako vas boli donji dio leđa

Nelagoda u donjem dijelu leđa može se pojaviti iz različitih razloga, od oštećenja mišića i problema s leđima do trbušnih bolesti. Ako vas boli donji dio leđa, prvo morate razumjeti razlog - tek tada se bol može izliječiti brzo i efikasno.

Mogući uzroci bolova u leđima

Postoji nekoliko sistema u lumbalnoj regiji koji mogu uzrokovati bol:

Mišićno-koštani sistem.Bol može biti posljedica ozljede kičme ili prenaprezanja i oštećenja mišića u donjem dijelu leđa.

Nervni sistem.Uzrok boli mogu biti zakrivljenosti, kile, izbočine, neuropatije, upale kralješaka i stegnuti živci. Nervni sistem je najčešći uzrok bolova u leđima.

Probavni sustav.U lumbalnom dijelu primit će se bolovi gušterače, želuca, jetre, žučne kese i crijeva. To je moguće kod pankreatitisa, gastritisa, čira na želucu, trovanja i intoksikacije, kamenaca u žučnim kanalima i različitih oblika začepljenja.

Izlučujući i reproduktivni sistemi.Bolovi u donjem dijelu leđa mogu biti kod bolesti bubrega i bešike (bubrežna insuficijencija, pijelonefritis, urolitijaza, cistitis), lezija maternice i jajnika (ciste, miomi, upale).

Kojem liječniku otići ako vas boli donji dio leđa

Po lokaciji najjačeg fokusa bola možete odrediti gdje je problem. Ali svi su organi u trbušnoj šupljini vrlo blizu, pa se simptomi često zbunjuju, a bolovi, posebno bolni i dugotrajni, mogu opasati cijelo tijelo u razini struka i repne kosti. Dakle, ako prvo ne provedete dijagnozu, možete početi liječiti potpuno pogrešnu bolest. A za to morate na vrijeme kontaktirati pravog stručnjaka.

bolovi u leđima kod muževa

Traumatolog ili hirurg- ako ste nedavno pali, povrijedili se ili intenzivno igrali.

Neurolog- s akutnim ili pucajućim bolovima u kičmi, djelomičnim gubitkom osjetljivosti i pokretljivosti, osjećajem puzanja po stomaku i nogama; ako se s produljenom nepokretnošću ili promjenom položaja tijela pojačaju bolovi u kičmi.

Gastroenterolog- s dugim bolovima u povlačenju, uglavnom na jednoj strani donjeg dijela leđa; s bolovima praćenim probavnim poremećajima; ako su bolovi u donjem dijelu leđa praćeni slabošću i vrućicom.

Urolog ili nefrolog- s akutnim bolom na jednoj strani, kao i s blagim bolnim bolovima u donjem dijelu leđa u pozadini otežanog ili vrlo čestog mokrenja.

Ginekolog- s bolovima u lumbalnoj regiji s jedne ili s obje strane, praćene slabošću i pojačanim pokretima, u pozadini trudnoće ili menstruacije.

Posjet liječniku možete odgoditi samo ako znate zašto vas boli donji dio leđa, a ovaj razlog ne izaziva zabrinutost. Na primjer, umor mišića od fizičkog rada nestat će za jedan do dva dana bez ikakvog liječenja, a za to ne trebate posjetiti traumatologa.

Moguća dijagnoza i liječenje

Dijagnoza koju vam je propisao liječnik prvenstveno ovisi o vašim simptomima. Prvo će liječnik obaviti pregled i pitati za njegovo zdravlje, na osnovu čega će moći razumjeti približni uzrok boli. Tada će vas, ovisno o simptomima, uputiti na:

RTG kičme- sa povredama, skoliozom i hernijom. Na njemu se jasno vidi samo koštano tkivo, pa će biti beskorisno za druge bolesti.

MR lumbosakralne kičme- s hernijom i izbočinom, neuropatijom, zakrivljenošću, traumom, novotvorinama. Ovo je vrlo precizna vrsta dijagnoze koja vam omogućava da pregledate meka tkiva na bilo kojoj dubini.

CT snimanje lumbalne kičme- za iste indikacije, ako pacijent ne može da se podvrgne magnetnoj rezonanci.

Ultrazvuk- ako sumnjate na bolest trbušnih ili karličnih organa. Ovo je potpuno siguran pregled koji se može provesti čak i za djecu, ali na njemu se ne mogu uzeti u obzir sve patologije.

Gastroskopija i kolonoskopija- kod bolesti probavnog sistema. Ovakve vrste pregleda omogućuju vam pregled organa i po potrebi odmah uzimate uzorke tkiva na analizu.

MR stomaka i crijeva- za temeljitiji pregled unutrašnjih organa i krvožilnog sistema.

Gotovo svi pacijenti koji se žale na bolove u leđima imaju probleme s kičmom i leđnim mišićima. Sjedilački način života i dizanje teškog tereta dovode do stalnih bolova u lumbalnoj regiji, bez obzira na dob. Stoga će dijagnoza započeti pregledom leđa i kičmenog stuba. Pa, ako se na rentgenu ne vide patologije, liječnik će vas uputiti na produženi pregled trbušnih organa.

dijagnostika bolova u leđima od strane specijaliste

Mnoge bolesti koje uzrokuju bolove u donjem dijelu leđa liječe se kirurški: kile, novotvorine, kamenje u kanalima, pankreatitis. U slučaju nepodnošljive boli, obavezno pitajte svog liječnika koje analgetike možete uzimati. Bolesti kičme, ako ne zahtijevaju operaciju, liječe se protuupalnim lijekovima, fizioterapijom, vježbanjem, uravnoteženom prehranom, hondroprotektorima i promjenama načina života. U svakom slučaju, sve je individualno, pa neka liječnik prepiše liječenje.

Kako izbjeći bolove u donjem dijelu leđa?

Zdrav životni stil i umjereni, stalni pokreti održavat će vaša leđa zdravim u godinama koje dolaze. Pratite svoje držanje tijela, uredite ugodno mjesto za spavanje. Ako imate neaktivan posao, ustanite redovito i zagrijavajte se. A ako se ne želite baviti sportom, samo uključite šetnju u svoj način rada: na primjer, na posao ili iz trgovine.

Da biste izbjegli bolesti unutarnjih organa, trebali biste također pratiti prehranu i odreći se loših navika. To se posebno odnosi na one kojima su već dijagnosticirane bolesti želuca, jetre, bubrega i gušterače. Takođe je potrebno nadgledati odjeću kako bi tijelo u lumbalnom dijelu i maloj karlici bilo uvijek toplo. Previše hladan vazduh može dovesti i do upale živaca i do bolesti unutrašnjih organa.

Prilikom dizanja utega držite leđa uspravna i podignite ih nogama. To će prebaciti teret bez oštećenja mišića donjeg dijela leđa. I što je najvažnije, nemojte zanemariti blagi bol ako je započeo bez očiglednog razloga. Bolje je posjetiti liječnika i uvjeriti se da ste u izvrsnom zdravlju, nego preskočiti početak bolesti kada ju je bilo najlakše izliječiti.