Lumbalna osteohondroza: simptomi, liječenje i vježbanje

Mnogima je poznata ova situacija kada se bolovi u donjem dijelu leđa naglo pojave uslijed neuspjelog nagiba ili rotacije trupa. Ali ponekad je ta bol toliko opipljiva da morate ostati mirni i ostati u neudobnom položaju. Ako se pokušate ispraviti ili se jednostavno počnete kretati, bol se ponovno pojavljuje. Tako može početi osteohondroza lumbalne kičme.

Šta uzrokuje pojavu ove bolesti? Najčešći uzrok je neproporcionalna raspodjela vertebralnih opterećenja. Evo jednostavnog primjera:

Značajan dio ljudi vodi pretežno sjedilački način života. Kao rezultat, neki mišići su potpuno neaktivni, dok su drugi, naprotiv, stalno u stanju napetosti. Odnosno, ispostavlja se da tonus mišića nije pravilno raspoređen. To zauzvrat dovodi do činjenice da su određena područja kičme podvrgnuta mnogo većem stresu nego što je potrebno.

kompresija kralješničkih diskova s ​​lumbalnom osteohondrozo

Naša kičma je dizajnirana na takav način da može podnijeti kolosalno opterećenje određeno vrijeme. Ali ta se sposobnost očituje u pravilu u izoliranim slučajevima. Kada je preopterećenje konstantno, intervertebralni diskovi osjećaju znatan pritisak i na kraju počinju viriti između kralješaka (to jest, stvaraju se kile). Uz to, oštećenje intervertebralnih diskova dovodi do kompresije kičmenih živaca, što rezultira takozvanim radikularnim sindromom. Konačno, bolesno područje leđa postaje ograničeno u pokretljivosti, osoba osjeća bol i nelagodu.

Simptomi bolesti

Najčešći simptom lumbalne osteohondroze je tupi bolni bol lokaliziran u donjem dijelu leđa. U nekim slučajevima ovaj bol zrači u noge.

Pored toga, pacijenti se žale na bolove u nogama koje imaju tijekom dizanja teških utega, kao i kod kašljanja ili kihanja, prilikom promjene položaja tijela, posebno nakon dužeg boravka u jednom položaju.

Pogoršanje osteohondroze popraćeno je simptomima poput nemogućnosti nepotrebnog pokreta i prekomjernog naprezanja kičmenih mišića. Kada su izloženi hladnoći, može se pojaviti takozvani lumbago, odnosno akutni bol u donjem dijelu leđa.

Ostali znaci bolesti uključuju:

 • pojava guske i trnjenja stopala;
 • neuspjeh osjetljivosti na bedrima, nogama i zadnjici. U rijetkim slučajevima - i u stopalu;
 • arterijski grčevi u stopalima (sve do nestanka pulsa), prohladnost nogu;
 • kršenje znojenja;
 • pojava suve kože i njenog ljuštenja na mjestima lokalizacije bolova. Moguć je gubitak osjetljivosti.
bolovi u lumbalnoj kičmi sa osteohondrozo

Ostali znaci su tipični za one slučajeve kada je osteohondroza povezana sa štipanjem kičmene moždine:

 1. Neuspeh pri mokrenju i nuždi;
 2. Netačna osetljivost genitalija ili bešike.

Na kraju, potrebno je uočiti dodatne simptome koji proizlaze iz nestabilnosti kralješaka:

 • kod muškaraca kršenje potencije djeluje kao znak;
 • kod žena - problemi s jajnicima, maternicom i priraslicama.

Liječenje lumbalne osteohondroze

Liječenje predmetne bolesti usmjereno je na:

 • uklanjanje onih faktora koji utječu na kičmene živce;
 • obnavljanje punopravne fizičke aktivnosti;
 • uklanjanje svih novih patoloških promjena.

Svi se ti zadaci rješavaju u svakoj fazi liječenja osteohondroze, uslijed čega se postiže zajednički cilj - potpuni oporavak pacijenta.

Postoje 4 faze liječenja, od kojih ćemo svaku razmotriti.

Prva faza je pružanje medicinske njege usmjerene na uklanjanje simptoma bola. Takva pomoć pruža se u bilo kojoj medicinskoj ustanovi, a može se pružiti i samostalno. Govorimo o uzimanju anestetičkih koktela, nanošenju obloga i trljanju.

masaža lumbalne osteohondroze

U drugoj fazi, simptomatsko liječenje je već u toku, tijekom koje se primjenjuju analgetičke blokade i ubrizgavaju vazodilatacijski lijekovi, na primjer baralgin ili rastvor nikotinske kiseline. Takođe se koriste dehidrirajući lijekovi.

Ovdje se mogu primijeniti i hirurške metode liječenja. Oni uključuju:

 1. dekompresija suženih žila, živaca;
 2. uklanjanje kila;
 3. uklanjanje ožiljaka, priraslica i izraslina na kostima - sve što uzrokuje bol;
 4. upotreba protetike intervertebralnih diskova;
 5. osiguravajući fiksaciju zahvaćenih kralješaka.

Dužina perioda rehabilitacije ovisi o tome kakva će se hirurška intervencija koristiti. Danas su slabo traumatične laserske intervencije široko rasprostranjene kada se mikrorezivanje vrši laserskom tehnologijom. U takvim slučajevima rehabilitacija traje samo nekoliko dana.

Treća faza je liječenje neurologa. U ovoj fazi se utvrđuje specifični oblik i stadij osteohondroze, uvode se dugotrajni hormoni i propisuje odgovarajuća terapija. I odmah nakon ove faze prelaze na sljedeću, četvrtu, u okviru koje se izgubljene funkcije obnavljaju.

Fizičke vježbe

Terapijska gimnastika je ta koja određuje sadržaj četvrte faze u liječenju osteohondroze. Generalno, vježbanje je najefikasnija metoda za uklanjanje nastalih smetnji. Naravno, postizanje pozitivnog rezultata moguće je samo ako redovno izvodite odgovarajući set vježbi. Kao primjer daćemo jedan od mogućih kompleksa:

Vježba 1

Početni položaj: lezite na ravnu i čvrstu površinu (na leđima) i stavite ruke na bočne strane tijela.

Akcija: Izvijte leđa i pokušajte što više istegnuti kičmu.

Količina: ponovite vježbu najmanje 5-6 puta.

vježbe za liječenje lumbalne osteohondroze

Vježba 2

Početni položaj: slično kao u prethodnoj vježbi.

Akcije: ispružite ruke prema gore i počnite se glatko istezati. Pokušajte ne naprezati leđa.

Količina: 3-4 ponavljanja su dovoljna.

Vježba # 3

Početni položaj: lezite na trbuhu i spustite ruke sa strane.

Akcija: zaokružite leđa, a istovremeno zategnite ramena. Istegnite kičmu na ovaj način.

Količina: Najbolje je vježbu raditi najmanje 5 puta.

Vježba 4

Početni položaj: slično kao u prethodnoj vježbi.

Radnje: napravite glatke zavoje donjim dijelom tijela (prvo ulijevo, a zatim udesno). U isto vrijeme, nastojte da leđa ostanu ravna na podu.

Količina: najbolja opcija je 3-4 ponavljanja.

Stoga je tokom liječenja lumbalne osteohondroze važno identificirati sve znakove bolesti, pažljivo ih ispitati i osigurati odgovarajući učinak, uključujući i izvođenje gimnastičkih vježbi.