Artroza: kakva bolest i kako se liječiti?

Zdrav zglob koljena i pogođen artrozom

Bolest: artroza zglobova

Koji su organi zahvaćeni: zglobovi (najčešće zglobovi udova)

Uzroci: lokalni (posebno povezani sa zglobom), sistemski (posljedica kvara u tijelu), vanjski (kao rezultat operacije ili ozljede)

Simptomi: bolni bol, krckanje u zglobu pri kretanju, bolovi, oteklina, vrućica, poremećena pokretljivost

Komplikacije: uništavanje zgloba, kila na intervertebralnim diskovima, razvoj artroze u drugim zglobovima

Liječnik: reumatolog

Liječenje: lijekovi, lokalno, fizioterapija, masaža, gimnastika, dijeta, hirurško liječenje (artroplastika, protetika)

Prevencija: smanjenje fizičke aktivnosti, kontrola zdravlja

Šta je?

Artroza je kronična degenerativna bolest zglobova, koja se izražava u njihovom uništavanju. U tom su slučaju oštećene sve strukture zgloba zgloba - hrskavično, koštano, vezivno tkivo (ligamenti i zglobna vreća). Bolest je raširena: od nje pati od 6-7 do 10-15% stanovništva različitih zemalja. Tako u Sjedinjenim Državama 32, 5 miliona odraslih pati od artroze. Ovaj procenat najčešće uključuje ljude starije od 45 godina, ali pacijenti su i mlađi.

Uzroci artroze

Mnogo je razloga za ovu bolest, svi se oni mogu svesti u nekoliko grupa.

Lokalno

Problem je povezan sa samim zahvaćenim zglobom. To su slabi mišići, displazija ili abnormalna pokretljivost (hipermobilnost) zgloba, patologija njegovog razvoja.

Sistemski ili interni

Kada je uništavanje hrskavice posljedica drugih kvarova u tijelu. Na primjer, neravnoteža u spolnim hormonima može dovesti do artroze. Kod žena nedostatak estrogena dovodi do osteoporoze - smanjenja gustine kostiju i njenog uništavanja. U tom slučaju pate i koštane površine zglobova. Na njih utječu i drugi metabolički poremećaji: dijabetes melitus, dislipidemija (neravnoteža između "lošeg" i "dobrog" holesterola u krvi). Sklonost ka ovoj bolesti može se naslijediti. Bakterijska ili virusna infekcija može izazvati artrozu. Prekomjerna tjelesna težina s pretilošću također može izazvati artrozu.

Vanjski faktori

Trauma ili operacija zgloba mogu izazvati artrozu. Artroza zglobova stopala može se zaraditi ako nosite preuske i neudobne cipele, a zglobovi koljena i kukova počinju se urušavati kod onih koji moraju puno hodati i stajati, dizati tegove (sportisti, utovarivači).

Ko je u opasnosti?

Osteoartritis se javlja uglavnom u starijoj i senilnoj dobi. Najosjetljiviji na bolest:

 • Ljudi koji su pretrpjeli ozljedu zgloba ili vode stil života povezan s povećanim stresom na zglobovima;
 • Starije osobe (rizik od razvoja artroze raste s godinama);
 • Žene starije od 50 godina (rizik od razvoja artroze kod žena u starijoj dobi veći je nego kod muškaraca);
 • Osobe s prekomjernom težinom (prekomjerna težina može izazvati razvoj artroze zglobova kuka i koljena);
 • Osobe sa porodičnom anamnezom artroze.

U prosjeku se u različitim zemljama artroza javlja kod 11-13% stanovnika. Stopa će rasti kako se povećava očekivano trajanje života i raste udio pretilih ljudi.

Oblici i stadiji bolesti

Bolest se klasificira prema nekoliko parametara. Artroza se naziva primarnom ili idiopatskom ako se na prvi pogled razvije bez očiglednog razloga. Najčešće se ova vrsta artroze javlja kod osoba starijih od 40-45 godina. Odlikuje se uništenjem ne jednog zgloba, već nekoliko odjednom.

Sekundarna artroza ima jasan uzrok. U pravilu ga izazivaju ozljede i sve vrste kvarova u tijelu zbog urođenih, stečenih ili endemičnih bolesti, metaboličkih zatajenja, hormonalnih poremećaja, neuropatije i poremećaja metabolizma kalcijuma.

Među uobičajenim oblicima sekundarne artroze:

 • Psorijatična (kao komplikacija psorijaze, zahvaćeni su uglavnom veliki zglobovi);
 • Giht (posljedica kršenja metabolizma mokraćne kiseline, napadnuti, prije svega, mali zglobovi - interfalangealni zglobovi stopala);
 • Reumatoidni (nasljedstvo je od velike važnosti, uzrokovano autoimunom agresijom na zglobna tkiva);
 • Reaktivan (njegov mehanizam pokreće infekcija, a artroza postaje odgovor na nju);
 • Posttraumatski (nakon ozljede ako liječenje nije uspjelo).

Ovisno o geografskoj širini lezije, artroza se dijeli na lokalnu (zahvaćeno je do 3 zgloba) i generaliziranu (zahvaćeno je više od 3 zgloba).

Postoje 4 faze razvoja patologije:

Pretpostavljena artroza

Bolest gotovo ne uzrokuje nelagodu, pokretljivost zglobova je očuvana. Patološke promjene na hrskavici već su prisutne i iznose najmanje 10%, mišićni aparat je oslabljen.

Početna faza artroze

Bol je umjeren, ali konstantan. Zglobovi počinju "kliktati", rad mišića je poremećen. Zglobni se jaz sužava. RTG pokazuje uništavanje hrskavičnih struktura (defekti i pukotine). Na kosti se pojavljuju prvi patološki izraslini u obliku trnja - osteofiti.

Umjerena artroza

Zglob gubi pokretljivost. Mišići oko njega su ili skraćeni ili jako oslabljeni i ne kontrahiraju se dobro. Smanjenje zglobnog prostora je umjereno. Oštećenje hrskavičnog tkiva širi se (odvajanje hrskavice) do kosti.

Teška artroza

Zglob je ozbiljno deformiran zbog naprednih degenerativnih procesa. Površine zgloba su izložene i prekrivene čirima. Os udova se mijenja, ligamenti se skraćuju, što dovodi do ograničene pokretljivosti zglobova. Mišići oko zgloba su ili skraćeni, ili jako oslabljeni, loše kontraktirani. Zglobni jaz se značajno smanjuje, više od 60% hrskavice je oštećeno. Na kosti su veliki osteofiti.

Artroza može rezultirati potpunim uništenjem zgloba i dovesti do ozbiljnog oštećenja pokretljivosti.

Po čemu se artroza razlikuje od artritisa?

Nemojte brkati artritis i artrozu: u prvom slučaju govorimo o upalnom procesu, a u drugom - o degenerativnom procesu, odnosno uništavanju zgloba uslijed trošenja pod utjecajem povećanih opterećenja ili jednostavno sa Dob. Te se pojave gotovo uvijek prate, ali nisu identične.

Još jedno pitanje: koja je razlika između artroze i osteoartritisa (osteoartritisa)? Ne postoji: prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD), to su različite formulacije iste dijagnoze.

Simptomi

Artroza je hronična bolest. Razvija se postepeno, među simptomima artroze:

 1. Bolni bol od jedva primjetnog do jakog - ovisno o razmjeru bolesti. Do pogoršanja dolazi tokom fizičke aktivnosti - hodanja stepenicama ili čučanja. S pogoršanjem stanja, bol nastavlja i u mirovanju. Nelagoda se ponekad pojavljuje bez dodatnog stresa, pred kraj dana.
 2. Pucanje u zglobu pri kretanju, bolovi. Prvi od ovih simptoma je u početku tihi - pacijent više osjeća klik nego što ga čuje. Vremenom ovaj zvuk mogu čuti i drugi. Pucanje, izvrtanje zgloba započinje najčešće hipotermijom.
 3. Edem je oticanje okolnog tkiva. Najčešće se pojavljuje u poodmakloj fazi artroze ili sa njenim pogoršanjem. Sam zglob je takođe povećan i deformiran.
 4. Porast temperature. Obično lokalno, u području kolapsnog zgloba, ako se upalni fenomeni pridruže degenerativnim promjenama.
 5. Oštećena pokretljivost. Kada su hrskavice i zglobne površine zglobnih kostiju ozbiljno uništene, kretanje u zglobu postaje otežano.

Bitan!Svi ovi simptomi pojavljuju se kada je bolest već zahvatila periost. Prije toga, bolest se često ne manifestira ni na koji način. Zbog toga bi vas povremeno trebao pregledati specijalista kako biste isključili latentni tok artroze.

Koji su zglobovi najčešće zahvaćeni?

Prvi artrozom pate veliki zglobovi koji podnose najveće opterećenje. Pojedine vrste artroze, koje su češće od drugih, dobile su svoja imena:

 • Gonartroza je lezija koljenskog zgloba. U ovom slučaju pacijent osjeća nelagodu ispod kapice ili na unutrašnjoj strani kolena. Palpacijom (sondiranjem) zahvaćenog područja utvrđuje se izražen bolni bol. Kako bolest napreduje, fleksija i ekstenzija kolena su ograničeni.
 • Koksartroza je lezija zgloba kuka. To se događa kao rezultat urođene displazije ili traume. Nelagoda se osjeća stojeći, čak i bez tereta. Nema otoka, postoji umjerena bol pri palpiranju. Vremenom se ud (jedan ili oba) skraćuje, što uzrokuje hromost ili kretanje, atrofiju bedara i glutealnih mišića.
 • Rizarthrosis. Glavni simptom je sabijanje, povećanje zglobova na rukama, značajno pogoršanje njihove pokretljivosti. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šake. Manifestacije: koštane formacije na distalnim falangama prstiju (Heberdenovi čvorovi, slika 3), na međufalangama (Bouchard-ovi čvorovi), oštećenje palca zbog traume ili senilne degeneracije, uništavanje zgloba zgloba.
 • Nekoartroza je lezija vratne kičme. Izrasline na kostima - osteofitno trnje sužava kičmeni kanal, pritiska na nervne korijene i zidove arterija, uzrokujući bolove u vratu koji se šire na ruke, glavobolju, zamagljen vid, oscilacije krvnog pritiska.
Rizarthrosis, Heberden's i Bouchardovi čvorovi

Takođe, mogu patiti zglobovi druge lokalizacije - gležanj, kičma, laktovi, ramena i drugi zglobovi.

Bolest se u pravilu odvija u valovima s promjenom faza pogoršanja i remisije. Stoga je teško samostalno dijagnosticirati artrozu, to bi trebao učiniti specijalista.

Dijagnostika

Pregled u slučaju sumnje na artrozu provodi reumatolog, u nekim slučajevima može biti potrebno savjetovanje s drugim specijalistima (endokrinolog, hirurg, ortoped itd. ). Dijagnoza se postavlja nakon analize pritužbi pacijenta, pregleda, rendgenskih i laboratorijskih testova.

O vjerovatnom prisustvu artroze kažu:

 • karakteristični simptomi (bol u zglobovima, koja se povećava naporima, ukočenost se osjeća uglavnom u večernjim satima),
 • poodmakla dob pacijenta.

Potrebno je više istraživanja kako bi se isključila druga stanja sa sličnim simptomima, poput prijeloma i reumatoidnog artritisa.

Liječenje

Terapija artroze je u pravilu složena i osim uzimanja lijekova, uključuje poštivanje dijete i terapiju vježbanjem.

Liječenje lijekovima

Liječenje artroze često uključuje upotrebu čitavog niza lijekova. Svaka grupa lijekova ima svoje ciljeve upotrebe (Tabela 1).

Tabela 1. Liječenje artroze lijekovima

Grupa lijekova Svrha terapije
Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) Smanjuje bol i ublažava upale
Hondroprotektori (lijekovi na bazi glukozamina i hondroitina) Sprečavanje daljeg uništavanja hrskavice
Injekcije hijaluronske kiseline Sprečavanje trenja u zglobu, ublažavanje bolova, aktiviranje prirodne proizvodnje maziva. Koristi se nakon uklanjanja upale
Kortikosteroidi Koristi se za teške bolesti, ako se NSAIL ne nose sa upalom i bolom

Lokalni tretman

Lokalni preparati su efikasni u složenom tretmanu pogoršanja artroze. Najčešće koriste zagrijavajuće i analgetske masti i obloge na bazi protuupalne tvari.

Fizioterapija, masaža, gimnastika

Masaža pogođenih područja može se raditi tokom remisije. Smanjuje nelagodu, poboljšava prehranu zglobnih tkiva i vraća normalnu pokretljivost zglobova. Kurs masaže - od 20 do 30 sesija u trajanju od 10 do 20 minuta.

Važno je ne zaboraviti na terapiju pokreta - izvođenje niza posebnih vježbi. Neće obnoviti zglob, ali neće dopustiti da mišići atrofiraju i ligamenti oslabe. Gimnastika se započinje samo tokom remisije.

Pacijentima s artrozo često se propisuje kurs fizioterapeutskih postupaka: zagrijavanje, izlaganje laserom, elektroforeza, terapija kiseonikom. Često se propisuju magnetoterapija, ultrazvučna terapija, terapija udarnim valovima i krioterapija.

Bitan!Korisno je da se pacijenti sa artrozo liječe blatom i uzimaju mineralne kupke - sol, jod-brom i druge.

Dijeta

Čest uzrok uništavanja zglobova je prekomjerna težina. Važno je pratiti prehranu kako biste normalizirali tjelesnu težinu i smanjili stres na zglobove. Ali čak i ako artroza nije povezana sa suvišnim kilogramima, ipak prilagodite prehranu. Terapijska dijeta temelji se na sljedećim principima:

 1. Ravnoteža. Važno je spriječiti i nedostatak vitamina i hipervitaminozu.
 2. Kontrola energije. Ne bi trebalo prelaziti dnevnu potrošnju energije (pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom ili gojazni smanjuju kalorije da bi izgubili težinu).
 3. Masno meso, koncentrirana juha, konzervirana hrana i poluproizvodi su isključeni.
 4. Količina soli u prehrani smanjuje se na 5 grama dnevno, ili se u potpunosti odustaje.
 5. Unos tečnosti treba biti dovoljan - najmanje 2 litre dnevno.
 6. Dijeta uključuje do 2 dana u toku posta. U tom periodu količina i raznolikost hrane su ograničene. Na primjer, dani kefira - 1, 5-2 litre u nekoliko doza dnevno i ništa više.

Bitan!Hrana s mukopolisaharidima - prirodnim zaštitnicima zglobne hrskavice (hondroprotektori) - vrlo je korisna kao dio prehrane. To su hrskavice, crvena riba, želatina, pileće meso. Možete kuhati žele, praviti žele od ribe, voćni žele.

Hirurgija

Sa uznapredovalim stadijima bolesti, terapija lijekovima je neučinkovita. U ovom slučaju može se preporučiti hirurška intervencija:

 • Artroplastika. Hrskavica se zamjenjuje posebnim jastučićem. Ovo značajno smanjuje bol i poboljšava pokretljivost.
 • Protetika. Ako su razmjeri katastrofe preveliki, pomoći će samo zamjena uništenog zgloba posebnim kalemom. Napravljen je od medicinske legure koju tijelo ne odbacuje. Životni vijek takve proteze je oko 10 godina.

Prognoza

Artroza je hronična patologija. Potpuno je nemoguće oporaviti se od toga. Bolest se brzo razvija bez liječenja, narušavajući pokretljivost pacijenta i dovodeći do invaliditeta. Međutim, ako pacijent na vrijeme potraži liječnika i slijedi sve preporuke, često se izbjegava najgori mogući scenario.

Prevencija

Bilo koju bolest je lakše spriječiti nego izliječiti. Artroza nije izuzetak. Da biste to spriječili, dovoljno je poštivati sljedeća pravila:

 • Jedite uravnoteženo
 • Organizujte umjerenu tjelesnu aktivnost svaki dan,
 • Spriječiti hipo- i hipervitaminozu,
 • Ne trčite hronične bolesti
 • Pratite svoju težinu
 • Ne nosite tegove.

Zaključak

Artroza je kronična degeneracija (uništavanje) zglobova. Bolest se može razviti zbog suvišnih kilograma, metaboličkih poremećaja, trajnih ozljeda, uz pretjerani fizički napor kod sportaša, plesača itd. Zahvaćeni su veliki (koljeno, kuk, rame, lakat) i mali zglobovi, uključujući kičmeni stub (spondiloartroza). Bez liječenja, patološki proces u zglobovima uzima maha, što može završiti u invalidskim kolicima. Krckanje, bol, osjećaj "zaglavljivanja" u zglobu razlog su za konzultacije s reumatologom.