Bol u leđima: uzroci, liječenje

Bol u leđima je hitan problem u medicini. Uz činjenicu da je bol u leđima jedan od najčešćih razloga za posjet liječniku, mnogi aspekti ovog problema su još uvijek slabo shvaćeni, a vrlo je malo tretmana koji imaju jaku bazu dokaza.

bol u leđima

Tokom života, 70-80% populacije barem jednom pati od bolova u leđima. Prema epidemiološkim studijama, prevalencija bolova u donjem dijelu leđa dostiže 40-80%. Kod 10-20% pacijenata radno sposobne dobi akutni bol u leđima prelazi u kronični. Upravo ovu grupu pacijenata karakteriše nepovoljna prognoza u pogledu oporavka i ona čini 80% svih troškova zdravstvene zaštite za lečenje bolova u leđima.

Bol u leđima je svima poznat. Čak i oni koji nisu znali za doktore ponekad dožive bolne senzacije koje se javljaju i pri hodanju i u mirovanju, u javnom prevozu, na poslu, čak i tokom spavanja. U pravilu, prve manifestacije nelagode u leđima pripisuju se umoru, prekomjernom radu, pretjeranom fizičkom naporu. Zaista, bol u leđima često nestaje sam od sebe nakon nekoliko sati odmora. Međutim, hronična bol je razlog za zabrinutost. I ne uzalud. Uostalom, to može biti jedan od prvih signala bolesti kičme ili drugih unutrašnjih organa.

Šta uzrokuje bol u leđima?

U pravilu, ozljede ili jednostavno ozljede dovode do ove vrste neugodnosti, i to:

 • frakture;
 • skolioza;
 • grčevi;
 • Istezanje mišića;
 • Bolesti srca, bubrega;
 • Hernia;
 • Osteohondroza.

Kod djevojčica bol u leđima, praćen umorom, ukazuje na trudnoću. Bol u leđima je uobičajen za ljude koji se malo kreću, dugo rade za računarom ili se bave fizičkim radom povezanim sa nošenjem teških predmeta. Također doprinose pojavi bolnih senzacija pothranjenost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola.

Šta uzrokuje bol u leđima?

Kliničke manifestacije vertebrogene patologije su kompresijsko-ishemijski sindromi, uglavnom radikulopatija (od 5 do 10%) i mišićno-tonični refleksni sindromi koji prate radikulopatiju ili se promatraju izolovano (90%).

Svaki lokalni stimulans boli izaziva, prije svega, refleks u segmentu koji mu odgovara. U ovoj zoni uočavamo područje hiperalgezije kože, napetost mišića, bolne tačke periosta, ograničenje pokreta u odgovarajućem segmentu kralježnice i (eventualno) disfunkciju unutrašnjeg organa. Međutim, refleksni efekat nije ograničen na jedan segment. Distrofične promjene u jednom segmentu kičmenog pokreta izazivaju reakciju značajnog broja segmenata, što uzrokuje napetost mišića ekstenzora leđa. Patologija na periferiji uzrokuje centralnu reakciju; to dovodi do promjene stereotipa kretanja kao načina zaštite oštećene strukture. Tako nastaje izmijenjena vrsta pokreta, koja može opstati i nakon eliminacije perifernog procesa koji ga je uzrokovao.

Bol u leđima karakterizira ne samo lokalni bolni sindrom, već i značajne psihološke manifestacije. Na vrhuncu bola razvija se izražen osjećaj anksioznosti, sve do depresije. Istovremeno, postoji emocionalna nestabilnost u procjeni bola, kao i preuveličavanje vanjskih manifestacija boli, ili, obrnuto, neopravdano pretjerani oprez u pokretima. Istovremeno, aspekti zdravlja i rada su blisko kombinovani, njihova kombinacija sa ekonomskim pokazateljima, rizik od gubitka posla. Samo ljekar opće prakse može uzeti u obzir svu raznolikost faktora u liječenju pacijenta.

Produženi bol u leđima, zbog kojeg se obratite ljekaru, nastaje zbog oštećenja samih pršljenova, intervertebralnih diskova i zglobova, ligamentnog ili mišićnog okvira kičme. U ovom slučaju, bolest koja je dovela do pojave boli može biti relativno povoljna u liječenju i prognozi (na primjer, osteohondroza) i fatalna (metastaze u kralježnici, multipli mijelom).

Osim toga, bol u leđima može biti praćen bolestima unutrašnjih organa, poput pijelonefritisa, bolesti unutrašnjih genitalnih organa, donjeg crijeva.

Bol u leđima kod različitih degenerativno-distrofičnih lezija kralježnice ima zajedničke patogenetske karakteristike. Trenutno su prepoznata tri glavna patofiziološka mehanizma za nastanak bolova u leđima. Prvi mehanizam je povezan sa perifernom senzibilizacijom, odnosno povećanjem ekscitabilnosti perifernih receptora boli (nociceptora) zbog traume, infekcije ili drugih faktora. Nociceptori odgovorni za bol u leđima nalaze se u annulus fibrosus intervertebralnog diska, stražnjem uzdužnom ligamentu, supraspinatusu, interspinoznim i intertransverzalnim ligamentima, područjima dura mater, fasetnim i sakroilijakalnim zglobovima, korijenima kičmenog živca, spinalnim ganglijima, paravertebralnim mišićima. Pršljenovi i ligamentum flavum obično nemaju nociceptore. Centralni dio intervertebralnog diska sadrži veliku količinu enzima fosfolipaze A2, koji je uključen u metabolizam arahidonske kiseline, što rezultira stvaranjem medijatora boli kao što su prostaglandini i leukotrieni. Osim toga, neurogeni medijatori bola, kao što su supstanca P, vazoaktivni intestinalni peptid (VIP) i peptid reguliran genom kalcitonina, mogu se osloboditi iz senzornih vlakana koja okružuju stražnji rog kičmene moždine, što uzrokuje bol. Supstanca P i VIP podstiču povećanje enzimske aktivnosti proteaza i kolagenaza i mogu pojačati degenerativne procese u trozglobnom kompleksu (intervertebralni disk, pršljen i fasetni zglob). Senzibilizacija receptora nastaje kao rezultat oštećenja mišićno-koštanog tkiva leđa i oslobađanja ovih proupalnih supstanci. Kao rezultat, čak i slabi mehanički podražaji aktiviraju nociceptore i uzrokuju bol.

Drugi patofiziološki mehanizam - neuralna ektopija - nastaje zbog oštećenja korijena, živca ili kičmenog ganglija prilikom njihove ozljede, kompresije ili ishemije. Smanjuje se prag ekscitabilnosti senzornih neurona, pojavljuju se ektopični izvori spontanih impulsa, što rezultira neuropatskim ili radikularnim bolom, koji je teško liječiti. Drugi potencijalni izvor radikularne boli je spinalni ganglion.

Treći mehanizam povezan je sa centralnom senzibilizacijom, koju karakterizira povećanje broja funkcionalnih struktura u leđnoj moždini i mozgu kada se nociceptivna stimulacija javlja na periferiji. Kad god se javi bolna iritacija, ona se pojačava u kičmenoj moždini, uzrokujući pojačavanje bola. Istovremeno, čak i slaba stimulacija aferenata doprinosi pojavi takozvanog centralnog bola. Direktna ozljeda mozga (povreda kičme, moždani udar) također može izazvati centralnu senzibilizaciju.

Koja je priroda bolova u leđima?

U pravilu, bol u leđima je bolan, povlačeći, koncentriran u određenom području kralježnice. Međutim, postoje i oštri, neočekivani napadi, takozvani lumbago. Moguća je i zračenje bolova u leđima sa širenjem na udove, vrat, ramena. Dakle, moguće su različite manifestacije bolesti leđa, što ukazuje sa kojom pažnjom treba tretirati određivanje stadijuma bolesti i njenog tipa.

Kako prepoznati bol u leđima?

Kako bi odredili potrebno liječenje, ljekari po pravilu prvo razgovaraju sa pacijentom, zanimajući se za simptome koji su izazvali bol u leđima, kao i za stanje drugih organa. Mogu biti potrebne i analize krvi i urina, kao i fizički pregled.

Među modernim dijagnostičkim metodama koje se koriste:

 • X-ray;
 • Magnetna rezonanca;
 • CT skener.

Kako se leči bol u leđima?

Nažalost, nemoguće je potpuno se riješiti takvog stanja kao što je bol u leđima, međutim, vjerojatnost smanjenja nelagode je velika. Za to se koriste medicinske metode, kao i metode konzervativne medicine.

Dakle, od droga koje se najčešće koriste:

 1. Protuupalni lijekovi;
 2. hondoprotektori;
 3. Mišićni relaksanti;
 4. Lekovi protiv bolova.

Međutim, zapamtite da prekomjerna konzumacija svih ovih lijekova može dovesti do nuspojava, pa ih kupujte i koristite samo po savjetu liječnika.

Metode konzervativne medicine su obično bezbolne i ne donose komplikacije, međutim, treba ih koristiti i pod uputom ljekara koji će uzeti u obzir bol u leđima. Na primjer, kod prošlih srčanih bolesti, hernije, problema s krvnim žilama i cirkulacijom, metode ručne terapije mogu samo naštetiti. Među metodama koje se ne koriste lijekovima koje se široko koriste u raznim klinikama, možemo razlikovati:

 • Massoterapija;
 • Fizioterapijski postupci;
 • Metode ručne terapije;
 • Akupunktura;
 • Laserska terapija;
 • Elektroforeza.

Imajte na umu da bilo koju od ovih aktivnosti trebaju obavljati samo profesionalci!

Tijek liječenja u pravilu traje oko dvije do tri sedmice, a za konsolidaciju rezultata možete povezati liječenje u sanatoriju.

Kako spriječiti bol u leđima?

Kako bi vas bolovi u leđima rijetko mučili, pridržavajte se ovih pravila:

 • Zadržite držanje, nemojte se pognuti;
 • Nemojte dugo raditi u istom položaju;
 • Pokušajte manje sjediti prekriženih nogu;
 • Pravite manje naglih pokreta;
 • Spavati na tvrdom krevetu;
 • Jedite pravilno, ostavite pušenje i alkohol;
 • Bavite se sportom, idite u teretanu ili bazen, pohađajte sekcije aerobika ili joge;
 • Ne hodajte dugo na visokim potpeticama.

Bol u leđima je prilično neugodan, posebno u svojim kroničnim manifestacijama i oštrim napadima, međutim, pravilno liječenje i aktivan način života lako vam mogu pomoći da se nosite s ovim problemom!